Reklama

Reklama

Omlety i bliny na obiad oraz deser

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Posmakują wszystkim domownikom!

Parmezanowy z sałatką

Składniki

  • 8-10 pomidorków
  • 1 opakowanie mieszanki różnych sałat
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 8 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Listki sałat opłucz, osusz je na ściereczce kuchennej lub w specjalnej suszarce. Pomidorki umyj i potnij na połówki. Ocet utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Cienkim strumieniem dolej oliwę, ubijając sos winegret. Warzywa przełóż do salaterki. Skrop przygotowanym sosem i przemieszaj. Odstaw. Jajka energicznie roztrzep widelcem, domieszaj mleko oraz starty parmezan. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na dwóch patelniach podgrzej po 1 łyżce masła, rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Wlej po 1/2 masy jajecznej. 

Zmniejsz płomień, przykryj obie patelnie. Podgrzewaj, aż masa od spodu się zetnie (około 10 minut). Wtedy omlety ostrożnie przewróć na drugą stronę. Smaż je jeszcze przez chwilę. Potem przełóż na talerz. Każdy obłóż połową sałatki z pomidorkami i złóż na pół. Od razu podawaj. 

Reklama

Orzechowe polane miodem

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru mielony cynamon
  • miód do polania
  • olej

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, od razu wkrusz do niego drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie masło stop. Obie mąki przesiej. Wsyp do miseczki. Dodaj mielone orzechy i sporą szczyptę cynamonu. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z resztą cukru. Utarte żółtka dodaj do miseczki z sypkimi składnikami. Wlej masło oraz mleko z drożdżami. Wymieszaj ciasto łyżką. Potem przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, delikatnie domieszaj do niego pianę ubitą z białek. Na patelni rozgrzewaj olej. Nakładaj porcje ciasta, formując bliny o średnicy 8-10 cm. Smaż je na rumiano (razem ok. 15 minut). Podawaj polane miodem. Jako dodatek serwuj owoce. 

Biszkoptowy z owocami

Składniki

  • 4 jajka szczypta soli (ew. trochę soku z cytryny)
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 mała torebka
  • cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • po małej garści malin, wiśni bez pestek i jagód
  • kilka truskawek
  • melisa cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania

Owoce opłucz, osusz. Truskawki potnij na kawałki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli albo 1 łyżeczką soku cytrynowego i ubijaj, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, kolejno domieszaj do niej żółtka. Przesiej mąkę. Porcjami wsyp ją do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Na dwóch jednakowych patelniach rozgrzej po 1 łyżce klarowanego masła. Na każdą patelnię wylej połowę ciasta omletowego. Równomiernie je rozprowadź. Potem każdy omlet posyp połową owoców. 

Smaż powoli, a kiedy spody się zetną i lekko zrumienią, wsuń omlety na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180˚C. Gotowe omlety przełóż na talerze. Udekoruj listkami melisy cytrynowej. Przed podaniem omlety możesz dodatkowo obłożyć owocami i lekko oprószyć cukrem pudrem.

Omlet brokułowo-pieczarkowy

Składniki

  • 1 mały brokuł
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
  • 15 dag fety
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Brokuł oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Włóż je do posolonego wrzątku. Ugotuj na półmiękko Wyjmij, osącz, osusz. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Mąkę przesiej przez sitko. Jajka wbij do miseczki. Dolej mleko. Ubij mikserem. Potem dosyp mąkę. Domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz (do smaku). Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć różyczki brokułu i podsmażone pieczarki. Dodaj groszek. Smaż razem chwilę. Potem składniki na patelni zalej masą jajeczną. Zmniejsz płomień. Posyp pokruszoną fetą. 

Smaż omlet 12-15 minut, delikatnie podważając brzegi łopatką, by masa jajeczna spływała pod spód. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C. Piecz przez 5-7 minut. Gotowy omlet przełóż na talerz. Udekoruj. Od razu podawaj. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje