Reklama

Reklama

Omlety i bliny na obiad oraz deser

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Posmakują wszystkim domownikom!

Parmezanowy z sałatką

Składniki

  • 8-10 pomidorków
  • 1 opakowanie mieszanki różnych sałat
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 8 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Listki sałat opłucz, osusz je na ściereczce kuchennej lub w specjalnej suszarce. Pomidorki umyj i potnij na połówki. Ocet utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Cienkim strumieniem dolej oliwę, ubijając sos winegret. Warzywa przełóż do salaterki. Skrop przygotowanym sosem i przemieszaj. Odstaw. Jajka energicznie roztrzep widelcem, domieszaj mleko oraz starty parmezan. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na dwóch patelniach podgrzej po 1 łyżce masła, rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Wlej po 1/2 masy jajecznej. 

Zmniejsz płomień, przykryj obie patelnie. Podgrzewaj, aż masa od spodu się zetnie (około 10 minut). Wtedy omlety ostrożnie przewróć na drugą stronę. Smaż je jeszcze przez chwilę. Potem przełóż na talerz. Każdy obłóż połową sałatki z pomidorkami i złóż na pół. Od razu podawaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje