Omlety z wędliną
Pyszne i zdrowe śniadanie!
Brokułowy z szynką
Sposób przygotowania
Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je ok. 5 minut w lekko posolonej wodzie. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć zielony groszek. Gotuj go 4 minuty. Ugotowane na półtwardo warzywa wyjmij, odcedź, osusz. Szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Białka ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć groszek, różyczki brokuła i szynkę. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 10 minut, lekko podważając łopatką, by masa omletowa spływała pod spód.
Po włosku z salami
Sposób przygotowania
Cukinię oczyść, umyj, odetnij końcówki. Marchewkę obierz. Warzywa opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Salami potnij w kostkę. Fetę pokrusz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć plasterki marchewki. Smaż ją 2 minuty. Potem dodaj pozostałe warzywa i smaż je 6-8 minut. Jajka wbij do miseczki. Wymieszaj je widelcem ze śmietaną i mąką. Masę jajeczną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Warzywa na patelni posyp kawałeczkami salami oraz fetą. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 5 minut. Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego od 180 st. C. Piecz ok. 10 minut.