Omlety z wędliną

Pyszne i zdrowe śniadanie!

Omlet z brokułem
Omlet z brokułem123RF/PICSEL

Brokułowy z szynką

Sposób przygotowania

Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je ok. 5 minut w lekko posolonej wodzie. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć zielony groszek. Gotuj go 4 minuty. Ugotowane na półtwardo warzywa wyjmij, odcedź, osusz. Szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Białka ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć groszek, różyczki brokuła i szynkę. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 10 minut, lekko podważając łopatką, by masa omletowa spływała pod spód.  

Frittata - włoski omlet z cukiniąInteria Kulinaria

Po włosku z salami

Omlet z cukinią
Omlet z cukinią123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cukinię oczyść, umyj, odetnij końcówki. Marchewkę obierz. Warzywa opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Salami potnij w kostkę. Fetę pokrusz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć plasterki marchewki. Smaż ją 2 minuty. Potem dodaj pozostałe warzywa i smaż je 6-8 minut. Jajka wbij do miseczki. Wymieszaj je widelcem ze śmietaną i mąką. Masę jajeczną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Warzywa na patelni posyp kawałeczkami salami oraz fetą. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 5 minut. Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego od 180 st. C. Piecz ok. 10 minut. 

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas