Reklama

Reklama

Omlety z wędliną

Pyszne i zdrowe śniadanie!

Brokułowy z szynką

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 mały brokuł
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 20 dag szynki drobiowej
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je ok. 5 minut w lekko posolonej wodzie. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć zielony groszek. Gotuj go 4 minuty. Ugotowane na półtwardo warzywa wyjmij, odcedź, osusz. Szynkę pokrój w kosteczkę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Białka ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć groszek, różyczki brokuła i szynkę. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 10 minut, lekko podważając łopatką, by masa omletowa spływała pod spód.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje