Oponki serowe w kolorowych polewach
Delikatne i puszyste, a dzięki orzechom – chrupiące w środku

Składniki
- 300 g miel. białego sera
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu;
- olej;
- lukier:
- białko
- szkl. cukru pudru
- sok z cytryny
- barwnik spożywczy różowy lub czerwony (albo malinowy sok)
- czekolada na polewę
- posypki
2 duże tace
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek,żółtka, masło, jogurt, ser i orzechy.Dokładnie zagnieć. Posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na cienkie ciasto. Szklanką wykrój kółka, a następnie zrób w nich dziurkę w środku W garnku rozgrzej olej. Oponki usmaż z obu stron na rumiano (uwaga, szybko są gotowe!)Osącz na papierowym ręczniku.2. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Następnie cały czas miksując, dodawaj stopniowo puder. Część lukru zmiksuj z barwnikiem (lub sokiem). Rozpuść czekoladę. Oba lukry i czekoladę nałóż na oponki, ozdób różnymi posypkami.