Oponki serowe w kolorowych polewach

Delikatne i puszyste, a dzięki orzechom – chrupiące w środku

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 2 duże tace

Składniki

  • 300 g miel. białego sera
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu;
  • olej;
  • lukier:
  • białko
  • szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny
  • barwnik spożywczy różowy lub czerwony (albo malinowy sok)
  • czekolada na polewę
  • posypki

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek,żółtka, masło, jogurt, ser i orzechy.Dokładnie zagnieć. Posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na cienkie ciasto. Szklanką wykrój kółka, a następnie zrób w nich dziurkę w środku W garnku rozgrzej olej. Oponki usmaż z obu stron na rumiano (uwaga, szybko są gotowe!)Osącz na papierowym ręczniku.

2. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Następnie cały czas miksując, dodawaj stopniowo puder. Część lukru zmiksuj z barwnikiem (lub sokiem). Rozpuść czekoladę. Oba lukry i czekoladę nałóż na oponki, ozdób różnymi posypkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje