Opuncja figowa: Bogactwo właściwości ukrytych w małym owocu

Wspomaganie procesu trawienia, obniżanie poziomu złego cholesterolu, zmniejszanie ryzyka wystąpienia cukrzycy i choroby Alzheimera, zapobieganie nowotworom oraz wzmacnianie układu odpornościowego i naczyń krwionośnych - to tylko niektóre z wielu korzyści, jakich dostarcza nam opuncja figowa. Ten niespełna 150-gramowy owoc stanowi też źródło cennych składników pokarmowych, w tym witaminy C i B, magnezu, potasu, wapnia, błonnika oraz polifenoli i flawonoidów. <b> Cechy charakterystyczne opuncji figowej </b> Figa indyjska jest najczęściej uprawianym - spośród około dwustu wyróżnianych - gatunkiem opuncji. Pochodzi z Meksyku, ale można spotkać ją w wielu innych zakątkach świata, w których warunki klimatyczne sprzyjają jej uprawie. Jej znakiem rozpoznawczym są owalne i wielobarwne - od żółtozielonego, po pomarańczowy i różowy - owoce. Można je śmiało jeść na surowo, w postaci suszek lub różnego rodzaju dżemów. Stanowi też efektowny dodatek do napojów alkoholowych i słodyczy. Oto kilka najważniejszych korzyści wynikających z jedzenia opuncji figowej:

article cover
&copy;123RF/PICSEL

Opuncja wspomaga układ odpornościowy

&copy;123RF/PICSEL

Jedna porcja opuncji figowej zapewnia ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zwaną również kwasem askorbinowym, która odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym i w wielu różnych procesach, zachodzących w naszym ciele. Stymuluje też produkcję białych krwinek oraz działa jako przeciwutleniacz.

Opuncja figowa na mocne kości i zęby

Opuncja figowa stanowi też bogate źródło wapnia, który jest niezbędny do budowy tkanki kostnej. Dzięki włączeniu jej do diety możemy utrzymać w dobrej kondycji nasze zęby i kości, uniknąć ich nadmiernej łamliwości oraz zminimalizować ryzyko osteoporozy.

Opuncja figowa a układ trawienny

Opuncja figowa dostarcza sporej ilości błonnika, który pomaga pokarmom łatwiej przechodzić przez układ trawienny, eliminując przy tym zaparcia, wzdęcia oraz inne problemy związane ze złą pracą jelit.

Opuncja figowa a zdrowe serce

&copy;123RF/PICSEL

Zawarty w opuncji figowej błonnik skutecznie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a potas - działając rozluźniająco na mięśnie i zmniejszając stres - obniża ciśnienie krwi. Zatem włączając jej owoce do diety możemy zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej serca i udaru mózgu.

Profilaktyka nowotworu

Owoce opuncji figowej dostarczają cennych flawonoidów, polifenoli oraz betalainy, które działają jako związki przeciwutleniające oraz neutralizujące wolne rodniki. Jedząc je regularnie minimalizujemy - co potwierdziły przeprowadzone badania - szanse zachorowania na nowotwory.

Opuncja figowa wspomaga odchudzanie

&copy;123RF/PICSEL

Podobnie jak wszystkie owoce z wysoką zawartością błonnika tak i opuncja figowa w połączeniu z niską zawartością kalorii oraz tłuszczów nasyconych może pomóc ci utrzymać zgrabną sylwetkę.

Stany zapalne

W tradycyjnej medycynie owoce opuncji wykorzystywane były w celu zapobiegania stanom zapalnym. Włączając je do diety możemy też zmniejszać obrzęki spowodowane na przykład ukąszeniami owadów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas