Orecchiette z pastą brokułową

Orecchiette to makaron charakterystyczny dla regionu Apulia, położonego na południu Włoch. Kształtem przypomina małe uszy. Najczęściej podawany jest właśnie z brokułami.

Pyszne orecchiette z pastą brokułową
Pyszne orecchiette z pastą brokułową123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj 4 litry wody, dosyp 1 łyżkę soli. Różyczki brokuła odkrój od łodygi. Parmezan zetrzyj na grube wiórki. 

2. Do malaksera włóż pokrojoną łodygę brokuła (ok. 1/2 szkl.) Dodaj anchois razem z oliwną zalewą, osączone kapary i obrane ząbki czosnku. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej pasty. 

3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pastę brokułową, wymieszaj. Wsyp listki tymianku. Wlej 1/2 szkl. gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz płomień i podgrzewaj, mieszając co 2 minuty. Orecchiette z pastą brokułową 

4. Do garnka z gotującą się wodą wsyp makaron, przemieszaj i gotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 8 minut). 3 minuty przed końcem podanego czasu dołóż do klusek przygotowane różyczki brokuła. 

5. Ugotowane składniki odcedź, zachowując 1/2 szkl. wody. Makaron z brokułami wrzuć do rondla z gorącą pastą brokułową. Dodaj 2/3 startego parmezanu i wlej wodę z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłą sałatkę nałóż na talerze, posyp listkami zieleniny i resztą parmezanu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas