Orecchiette z pastą brokułową
Orecchiette to makaron charakterystyczny dla regionu Apulia, położonego na południu Włoch. Kształtem przypomina małe uszy. Najczęściej podawany jest właśnie z brokułami.
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj 4 litry wody, dosyp 1 łyżkę soli. Różyczki brokuła odkrój od łodygi. Parmezan zetrzyj na grube wiórki.
2. Do malaksera włóż pokrojoną łodygę brokuła (ok. 1/2 szkl.) Dodaj anchois razem z oliwną zalewą, osączone kapary i obrane ząbki czosnku. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej pasty.
3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pastę brokułową, wymieszaj. Wsyp listki tymianku. Wlej 1/2 szkl. gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz płomień i podgrzewaj, mieszając co 2 minuty. Orecchiette z pastą brokułową
4. Do garnka z gotującą się wodą wsyp makaron, przemieszaj i gotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 8 minut). 3 minuty przed końcem podanego czasu dołóż do klusek przygotowane różyczki brokuła.
5. Ugotowane składniki odcedź, zachowując 1/2 szkl. wody. Makaron z brokułami wrzuć do rondla z gorącą pastą brokułową. Dodaj 2/3 startego parmezanu i wlej wodę z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłą sałatkę nałóż na talerze, posyp listkami zieleniny i resztą parmezanu.