Orecchiette z pastą brokułową
Orecchiette to makaron charakterystyczny dla regionu Apulia, położonego na południu Włoch. Kształtem przypomina małe uszy. Najczęściej podawany jest właśnie z brokułami.

Składniki
- 40 dag makaronu orecchiette (lub innego ulubionego)
- 1 mały brokuł
- 5 dag twardego sera typu parmezan
- 2 łyżki anchois w oliwie (jeśli wolisz, możesz je zastąpić suszonymi pomidorami w oliwie) 1 czubata łyżka kaparów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- zielenina do posypania potrawy, np. listki rukoli lub bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj 4 litry wody, dosyp 1 łyżkę soli. Różyczki brokuła odkrój od łodygi. Parmezan zetrzyj na grube wiórki. 2. Do malaksera włóż pokrojoną łodygę brokuła (ok. 1/2 szkl.) Dodaj anchois razem z oliwną zalewą, osączone kapary i obrane ząbki czosnku. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej pasty. 3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pastę brokułową, wymieszaj. Wsyp listki tymianku. Wlej 1/2 szkl. gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz płomień i podgrzewaj, mieszając co 2 minuty. Orecchiette z pastą brokułową 4. Do garnka z gotującą się wodą wsyp makaron, przemieszaj i gotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 8 minut). 3 minuty przed końcem podanego czasu dołóż do klusek przygotowane różyczki brokuła. 5. Ugotowane składniki odcedź, zachowując 1/2 szkl. wody. Makaron z brokułami wrzuć do rondla z gorącą pastą brokułową. Dodaj 2/3 startego parmezanu i wlej wodę z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłą sałatkę nałóż na talerze, posyp listkami zieleniny i resztą parmezanu.