Reklama

Reklama

Orecchiette z pastą brokułową

Orecchiette to makaron charakterystyczny dla regionu Apulia, położonego na południu Włoch. Kształtem przypomina małe uszy. Najczęściej podawany jest właśnie z brokułami.

Czas przyrządzenia: 15 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu orecchiette (lub innego ulubionego)
  • 1 mały brokuł
  • 5 dag twardego sera typu parmezan
  • 2 łyżki anchois w oliwie (jeśli wolisz, możesz je zastąpić suszonymi pomidorami w oliwie) 1 czubata łyżka kaparów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • zielenina do posypania potrawy, np. listki rukoli lub bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj 4 litry wody, dosyp 1 łyżkę soli. Różyczki brokuła odkrój od łodygi. Parmezan zetrzyj na grube wiórki. 

2. Do malaksera włóż pokrojoną łodygę brokuła (ok. 1/2 szkl.) Dodaj anchois razem z oliwną zalewą, osączone kapary i obrane ząbki czosnku. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej pasty. 

3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pastę brokułową, wymieszaj. Wsyp listki tymianku. Wlej 1/2 szkl. gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz płomień i podgrzewaj, mieszając co 2 minuty. Orecchiette z pastą brokułową 

4. Do garnka z gotującą się wodą wsyp makaron, przemieszaj i gotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 8 minut). 3 minuty przed końcem podanego czasu dołóż do klusek przygotowane różyczki brokuła. 

5. Ugotowane składniki odcedź, zachowując 1/2 szkl. wody. Makaron z brokułami wrzuć do rondla z gorącą pastą brokułową. Dodaj 2/3 startego parmezanu i wlej wodę z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłą sałatkę nałóż na talerze, posyp listkami zieleniny i resztą parmezanu. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: orecchiette | Orecchiette z pastą brokułową

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje