Orientalna pizza z hummusem i cieciorką

Kuchnia Orientu stworzona została z myślą o wspólnych posiłkach w dużym gronie. Ponieważ większość bliskowschodnich dań smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, doskonale nadają się na przekąski podczas domowych imprez. Zaskocz swoich bliskich orientalną pizzą z hummusem, po której nie zostanie na talerzu ani okruszek!

Orientalna pizza
Orientalna pizzamateriały prasowe

Szybka orientalna pizza z hummusem

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia. Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny. Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem. Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas