Orientalny kalafior
Lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować.

Składniki
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
- 3 ziemniaki
- ½ kalafiora
- 2 puszki pomidorów krojonych
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- opcjonalnie 1 papryczka chilli
Sposób przygotowania
Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!