Orientalny smak zamknięty w kolorze purpury. Czym jest i do czego używać sumak?

Sumak - jak wykorzystać potencjał przyprawy w kuchni?
Sumak - jak wykorzystać potencjał przyprawy w kuchni?123RF/PICSEL
  • Nieodpowiednie przechowywanie sumaku sprawia, że szybko traci nie tylko piękny kolor, ale także intensywny smak i aromat. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamykanym słoiku i zaciemnionym miejscu.
  • Sproszkowany sumak bez problemu dostaniemy w większości sklepów spożywczych. Koszt opakowania 10 g to ok. 4 zł.
  • Sumak jest przyprawą bardzo słoną. Jeśli używamy jej do doprawienia przygotowywanych dań, lepiej zrezygnować z soli lub zminimalizować jej dodatek.

Czym jest sumak?

Sumak - jak smakuje?

Sumak wyróżnia się cytrynowym posmakiem
Sumak wyróżnia się cytrynowym posmakiem123RF/PICSEL

Właściwości zdrowotne przyprawy

Do czego używać sumaka?

Sumak wzbogaca smak kuchni libańskiej, tureckiej oraz arabskiej
Sumak wzbogaca smak kuchni libańskiej, tureckiej oraz arabskiej123RF/PICSEL
  • jajka,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • pomidory,
  • ser feta,
  • gazpacho,
  • zapiekanki,
  • pasty warzywne,
  • desery ze świeżych owoców.

Sałatka tabbouleh z sumakiem

  • 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 średnie pomidory
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 3 gałązki mięty
  • ½ średniego ogórka
  • ½ zielonej papryki
  • 1 mała biała cebula
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • ½ szklanki oliwy
  • szczypta sumaku
  • sól i pieprz do smaku
  • nasiona granatu do posypania
  1. Odetnij gałązki z umytej i osuszonej natki pietruszki, liście bardzo drobno posiekaj, a następnie wrzuć do miski.
  2. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito umieszczone nad niewielką miseczką i pozostaw na 10 minut. W tym czasie zdąży odcieknąć nadmiar soku.
  3. Kaszę bulgur wsyp do garnka, zalej szklanką wrzątku, posól i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na ok. 20-25 minut.
  4. Cebulę, ogórka i paprykę pokrój w niewielką kostkę. Dorzuć je do posiekanej pietruszki. Kaszę bulgur odcedź z pozostałej wody i dodaj do warzyw.
  5. Do słoiczka wlej sok z cytryny i oliwę. Dopraw je sumakiem, solą oraz pieprzem. Zakręć pokrywkę i dokładniej wymieszaj. Gotowy sos wlej do sałatki. Wymieszaj za pomocą dwóch łyżek.
  6. Podawaj sałatkę posypaną nasionami granatu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do dań rybnych i mięsnych. Smacznego!
Przyprawa, która zmienia kolor potraw i zapobiega groźnym chorobomInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?