Orientalny smak zamknięty w kolorze purpury. Czym jest i do czego używać sumak?

Sumak - jak wykorzystać potencjał przyprawy w kuchni?
Sumak - jak wykorzystać potencjał przyprawy w kuchni?123RF/PICSEL
  • Nieodpowiednie przechowywanie sumaku sprawia, że szybko traci nie tylko piękny kolor, ale także intensywny smak i aromat. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamykanym słoiku i zaciemnionym miejscu.
  • Sproszkowany sumak bez problemu dostaniemy w większości sklepów spożywczych. Koszt opakowania 10 g to ok. 4 zł.
  • Sumak jest przyprawą bardzo słoną. Jeśli używamy jej do doprawienia przygotowywanych dań, lepiej zrezygnować z soli lub zminimalizować jej dodatek.

Czym jest sumak?

Zobacz również:

    Sumak - jak smakuje?

    Sumak wyróżnia się cytrynowym posmakiem
    Sumak wyróżnia się cytrynowym posmakiem123RF/PICSEL

    Właściwości zdrowotne przyprawy

    Do czego używać sumaka?

    Sumak wzbogaca smak kuchni libańskiej, tureckiej oraz arabskiej
    Sumak wzbogaca smak kuchni libańskiej, tureckiej oraz arabskiej123RF/PICSEL
    • jajka,
    • ryż,
    • ziemniaki,
    • buraki,
    • pomidory,
    • ser feta,
    • gazpacho,
    • zapiekanki,
    • pasty warzywne,
    • desery ze świeżych owoców.

    Sałatka tabbouleh z sumakiem

    • 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki
    • 3 średnie pomidory
    • ½ szklanki kaszy bulgur
    • 3 gałązki mięty
    • ½ średniego ogórka
    • ½ zielonej papryki
    • 1 mała biała cebula
    • wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • ½ szklanki oliwy
    • szczypta sumaku
    • sól i pieprz do smaku
    • nasiona granatu do posypania
    1. Odetnij gałązki z umytej i osuszonej natki pietruszki, liście bardzo drobno posiekaj, a następnie wrzuć do miski.
    2. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito umieszczone nad niewielką miseczką i pozostaw na 10 minut. W tym czasie zdąży odcieknąć nadmiar soku.
    3. Kaszę bulgur wsyp do garnka, zalej szklanką wrzątku, posól i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na ok. 20-25 minut.
    4. Cebulę, ogórka i paprykę pokrój w niewielką kostkę. Dorzuć je do posiekanej pietruszki. Kaszę bulgur odcedź z pozostałej wody i dodaj do warzyw.
    5. Do słoiczka wlej sok z cytryny i oliwę. Dopraw je sumakiem, solą oraz pieprzem. Zakręć pokrywkę i dokładniej wymieszaj. Gotowy sos wlej do sałatki. Wymieszaj za pomocą dwóch łyżek.
    6. Podawaj sałatkę posypaną nasionami granatu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do dań rybnych i mięsnych. Smacznego!
    Przyprawa, która zmienia kolor potraw i zapobiega groźnym chorobomInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?