Orientalny smak zamknięty w kolorze purpury. Czym jest i do czego używać sumak?
Otwartość na tradycyjne dania pochodzące z innych krajów sprawia, że nie tylko poszerzamy gust kulinarny i wzbogacamy domowe menu, ale także poznajemy smaki nowych składników. Jednym z bardziej popularnych jest sumak, wyróżniający się nie tylko wyrazistym kolorem i przyjemnym zapachem, ale także niebanalnym smakiem. Zbliżający się sezon grillowy sprawia, że możemy w pełni czerpać z jego właściwości. Sprawdź, jak stosować sumak w domowej kuchni.
Spis treści:
Czym jest sumak?
Jedną z podstawowych oraz często stosowanych przypraw kuchni arabskiej jest sumak. Pozyskuje się go z czerwonych jagód krzewu należącego do rodziny Anacardiaceae. Warto wiedzieć, że zbiera się owoce wyłącznie z jednego gatunku, a konkretnie sumaka garbarskiego. Naturalnym środowiskiem tych roślin jest Bliski Wschód - przede wszystkim Iran, a także Włochy.
Klimat śródziemnomorski wyjątkowo dobrze wpływa na prawidłowy i zdrowy rozwój rośliny. Sumak kwitnie w czerwcu oraz lipcu. Z jego zielono-żółtych kwiatów powstają następnie małe i owłosione owoce o purpurowej, bordowej lub brązowawej barwie. Po zebraniu dojrzałych owoców dokładnie się je suszy, a w kolejnym kroku rozdrabnia na ziarnisty, kleisty i wilgotny proszek. Przyprawa jest wyczuwalna przede wszystkim w charakterystycznych daniach arabskich, tureckich oraz libańskich.
Sumak - jak smakuje?
Nie znajdziemy przyprawy, którą nawet w niewielkim stopniu dałoby się porównać do sumaka. Jego smak jest lekko cytrynowy, kwaśno-cierpki oraz słony. Najłatwiej porównać go do startej skórki z cytryny, wymieszanej z odrobiną soli. Sumak stanowi jeden z głównych składników bliskowschodniej mieszanki nazywanej za’atar.
Łączy się go przede wszystkim z prażonym sezamem, majerankiem, oregano oraz aromatycznym tymiankiem. Co ciekawe, w Iranie sumak należy do siedmiu produktów, które obowiązkowo muszą znaleźć się na perskim noworocznym stole. Według mieszkańców symbolizuje on pomyślność w nadchodzącym roku.
Właściwości zdrowotne przyprawy
Osoby mieszkające na Bliskim Wschodzie wykorzystują przyprawę jako naturalny sposób na uporanie się z wieloma dolegliwościami. Sumak stanowi bogate źródło witaminy A oraz C, wapnia, magnezu, potasu i kwasów Omega-3. Zawiera w sobie przeciwutleniacze, skutecznie zwalczające rozwijające się w organizmie wolne rodniki. Przyprawę wyróżnia także działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Sumak wykorzystuje się do łagodzenia pierwszych objawów przeziębienia, zbijania zbyt wysokiej gorączki, leczenia problemów układu trawiennego oraz pokarmowego. Skutecznie eliminuje stany zapalne mięśni, wywołane zbyt intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi. Włączenie go do jadłospisu pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu. Na liście zalet sumaku znalazło się także wspieranie pracy wątroby, przyspieszanie zdrowej przemiany materii oraz pomoc w usuwaniu nagromadzonych toksyn.
Sprawdź: Zastosowania gałki muszkatołowej
Do czego używać sumaka?
Kuchnia bliskowschodnia traktuje sumak jako wyjątkowo uniwersalną przyprawę. Świetnie podbija oraz wzbogaca smak ciecierzycy oraz soczewicy. Dodaje się go do zup, sosów oraz hummusu. Stanowi doskonałą bazę marynat do mięsa. Chętnie marynuje się w nim kurczaka oraz ryby. Cytrynowy posmak przyprawy współgra z owocami morza, cielęciną oraz jagnięciną.
Sproszkowana przyprawa dodaje smaku dipom oraz sosom na bazie jogurtu. W tak przygotowanej mieszance można maczać pieczywo, pitę, gotowy kebab oraz grillowane warzywa. Aromat i kwasowość sumaka sprawiają, że z powodzeniem można zastąpić nim cytrynę. Z czym jeszcze połączyć przyprawę? Wśród składników i dań znalazły się m.in.:
- jajka,
- ryż,
- ziemniaki,
- buraki,
- pomidory,
- ser feta,
- gazpacho,
- zapiekanki,
- pasty warzywne,
- desery ze świeżych owoców.
Sałatka tabbouleh z sumakiem
Aromatyczna, pełna ziół i warzyw sałatka tabbouleh to jedno z popularniejszych dań kuchni libańskiej. Bardzo często stanowi dodatek do tradycyjnego meze, czyli półmiska wypełnionego licznymi przystawkami. Potrzebne składniki bez problemu dostaniemy w lokalnych marketach. Kluczem do wyrazistego smaku jest drobne pokrojenie wszystkich składników oraz dodatek aromatycznego sumaku. To propozycja na domową przekąskę lub szybki lunch do pracy.
Składniki:
- 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki
- 3 średnie pomidory
- ½ szklanki kaszy bulgur
- 3 gałązki mięty
- ½ średniego ogórka
- ½ zielonej papryki
- 1 mała biała cebula
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- ½ szklanki oliwy
- szczypta sumaku
- sól i pieprz do smaku
- nasiona granatu do posypania
Przygotowanie:
- Odetnij gałązki z umytej i osuszonej natki pietruszki, liście bardzo drobno posiekaj, a następnie wrzuć do miski.
- Pomidory pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito umieszczone nad niewielką miseczką i pozostaw na 10 minut. W tym czasie zdąży odcieknąć nadmiar soku.
- Kaszę bulgur wsyp do garnka, zalej szklanką wrzątku, posól i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na ok. 20-25 minut.
- Cebulę, ogórka i paprykę pokrój w niewielką kostkę. Dorzuć je do posiekanej pietruszki. Kaszę bulgur odcedź z pozostałej wody i dodaj do warzyw.
- Do słoiczka wlej sok z cytryny i oliwę. Dopraw je sumakiem, solą oraz pieprzem. Zakręć pokrywkę i dokładniej wymieszaj. Gotowy sos wlej do sałatki. Wymieszaj za pomocą dwóch łyżek.
- Podawaj sałatkę posypaną nasionami granatu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do dań rybnych i mięsnych. Smacznego!
Sprawdź również: