Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiem
Pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Okazuje się, że odżywczy orkisz w połączeniu ze szpinakiem i tofu świetnie sprawdza się również w roli obiadu.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Połowę ciasta przekładamy do lodówki, a z połowy przyrządzamy naleśniki.
Naleśniki smażymy na oliwie (niewielką ilością oliwy smarujemy patelnię przy użyciu pędzelka lub papierowego ręcznika). Ciasto rozprowadzamy tak, aby naleśniki były jak najcieńsze. Nie przewracamy. W trakcie smażenia smarujemy wierzch niewielką ilością oliwy (najlepiej zrobić to pędzelkiem). Na naleśniku układamy farsz i składamy go.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: na oliwie szklimy czosnek. Dodajemy rozkruszone tofu, szpinak, mleko i gałkę muszkatołową. Dusimy chwilę, aż listki szpinaku się zblanszują. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe nieaktywne i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy z szybką sałatą: wszystkie składniki mieszamy.
Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, składnik szczawianu wapnia, który może być przyczyną niedoboru wapnia. Nie należy go więc spożywać codziennie (większe od garści porcje nie częściej niż trzy razy w tygodniu).
Uwaga: Do przyrządzenia poniższego lunchu wykorzystaj połowę ciasta. Resztę możesz przechowywać w lodówce 1-2 dni. Dzięki temu delikatnie przefermentuje i stanie się jeszcze zdrowsze.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło: