Oryginalna panna cotta - prosty przepis

Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. W dosłownym tłumaczeniu na język polski brzmi on: ugotowana śmietanka, ale w praktyce śmietany się nie gotuje. Mimo że to wysokokaloryczny przysmak, większość z nas go uwielbia. Panna cotta urzeka swoją delikatnością i specyficzną konsystencją. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Podpowiadamy prosty przepis na oryginalną pannę cottę.

article cover
©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

* 500 mililitrów śmietany kremówki

* 100 gramów cukru pudru;

* łyżeczka cukru waniliowego;

* pięć gramów żelatyny;

* trzy łyżki mleka.

Składniki potrzebne do przygotowania polewy

* 1/2 szklanki wody;

* 1/2 szklanki cukru;

* szklanka mrożonych truskawek.

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Żelatynę należy rozpuścić w odrobinie ciepłej wody.

2. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, wanilią i podgrzać na małym ogniu uważając, by się nie zagotowała.

3. Zdejmujemy śmietanę z ognia, dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy całość.

4. Powstałą masę należy rozlać do foremek i odstawić do lodówki na cztery godziny.

Polewa

©123RF/PICSEL

Gdy truskawki się rozmrożą, wrzucamy je do garnka, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie blendujemy wszystkie składniki i odstawimy polewę do ostudzenia. Gdy śmietana z żelatyną się zsiądą, ozdabiamy deser polewą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas