Oryginalna panna cotta - prosty przepis
Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. W dosłownym tłumaczeniu na język polski brzmi on: ugotowana śmietanka, ale w praktyce śmietany się nie gotuje. Mimo że to wysokokaloryczny przysmak, większość z nas go uwielbia. Panna cotta urzeka swoją delikatnością i specyficzną konsystencją. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Podpowiadamy prosty przepis na oryginalną pannę cottę.
Potrzebne składniki
* 500 mililitrów śmietany kremówki
* 100 gramów cukru pudru;
* łyżeczka cukru waniliowego;
* pięć gramów żelatyny;
* trzy łyżki mleka.
Składniki potrzebne do przygotowania polewy
* 1/2 szklanki wody;
* 1/2 szklanki cukru;
* szklanka mrożonych truskawek.
Sposób przygotowania
1. Żelatynę należy rozpuścić w odrobinie ciepłej wody.
2. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, wanilią i podgrzać na małym ogniu uważając, by się nie zagotowała.
3. Zdejmujemy śmietanę z ognia, dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy całość.
4. Powstałą masę należy rozlać do foremek i odstawić do lodówki na cztery godziny.
Polewa
Gdy truskawki się rozmrożą, wrzucamy je do garnka, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie blendujemy wszystkie składniki i odstawimy polewę do ostudzenia. Gdy śmietana z żelatyną się zsiądą, ozdabiamy deser polewą.