Reklama

Reklama

Oryginalne dania z papryką

Pyszna faszerowana albo duszona w leczo to tylko początek kulinarnych możliwości. Oto nowe przepisy na specjały z chrupiącymi strąkami.

Wytrawny placek z kurczakiem, twarogiem i fetą

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki (10 dag) zimnego masła
  • 1 jajko
  • po 1 zielonej, żółtej i czerwonej papryce
  • 20 dag fileta z wędzonego kurczaka (ew. indyka)
  • po 20 dag mielonego twarogu oraz sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 pomidorków na gałązce
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do skropienia warzyw
  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, masło, jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 2Papryki roztenij, oczyść, opłucz, pokrój na prostokątne kawałki. Filet z kurczaka potnij w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Formę (śr. 32 cm) posmaruj masłem. 3Formę wylep schłodzonym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 10 minut w 200˚C. Na podpieczonym spodzie ułóż połowę papryki oraz plasterki kurczaka. 4Sery utrzyj z jogurtem i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyłóż na tartę. Przykryj resztą papryki i pomidorkami. Skrop olejem. Piecz 30 minut w 200˚C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje