Pyszna faszerowana albo duszona w leczo to tylko początek kulinarnych możliwości. Oto nowe przepisy na specjały z chrupiącymi strąkami.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, masło, jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 2Papryki roztenij, oczyść, opłucz, pokrój na prostokątne kawałki. Filet z kurczaka potnij w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Formę (śr. 32 cm) posmaruj masłem. 3Formę wylep schłodzonym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 10 minut w 200˚C. Na podpieczonym spodzie ułóż połowę papryki oraz plasterki kurczaka. 4Sery utrzyj z jogurtem i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyłóż na tartę. Przykryj resztą papryki i pomidorkami. Skrop olejem. Piecz 30 minut w 200˚C.