Oryginalne dania z papryką
Pyszna faszerowana albo duszona w leczo to tylko początek kulinarnych możliwości. Oto nowe przepisy na specjały z chrupiącymi strąkami.

Wytrawny placek z kurczakiem, twarogiem i fetą
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki (10 dag) zimnego masła
- 1 jajko
- po 1 zielonej, żółtej i czerwonej papryce
- 20 dag fileta z wędzonego kurczaka (ew. indyka)
- po 20 dag mielonego twarogu oraz sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 5 pomidorków na gałązce
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do skropienia warzyw
- trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, masło, jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 2Papryki roztenij, oczyść, opłucz, pokrój na prostokątne kawałki. Filet z kurczaka potnij w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Formę (śr. 32 cm) posmaruj masłem. 3Formę wylep schłodzonym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 10 minut w 200˚C. Na podpieczonym spodzie ułóż połowę papryki oraz plasterki kurczaka. 4Sery utrzyj z jogurtem i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyłóż na tartę. Przykryj resztą papryki i pomidorkami. Skrop olejem. Piecz 30 minut w 200˚C.

Gruzińskie roladki z orzechami
Składniki
- 4 papryki czerwone
- 2 kromki czerstwego pszennego chleba lub 1 mała bułeczka
- 1 szkl. mielonych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżka z octu winnego z czerwonego wina
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Strąki papryk opłucz, wytrzyj, do sucha. Następnie posmaruj je cienko oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200˚C. Piecz przez 20 minut, często obracając. Upieczone papryki wyjmij, przykryj folią aluminiową. Po 20 minutach obierz, każdą pokrój na 4 cząstki i oczyść z pestek. 2. Czerstwe pieczywo drobno pokrusz, przesyp do miseczki. Dodaj orzechy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Domieszaj kilka łyżek gorącej wody (do uzyskania gęstej, lepiącej się masy). Potem całość przypraw do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz kozieradką i octem winnym. Na każdej cząstce papryki połóż 1 łyżkę masy orzechowej i zwiń, formując zgrabne roladki. Ułóż je na półmisku. Przed podaniem udekoruj listkami kolendry.