Oryginalne dania z papryką

Pyszna faszerowana albo duszona w leczo to tylko początek kulinarnych możliwości. Oto nowe przepisy na specjały z chrupiącymi strąkami.

Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem123RF/PICSEL

Wytrawny placek z kurczakiem, twarogiem i fetą

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, masło, jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 2Papryki roztenij, oczyść, opłucz, pokrój na prostokątne kawałki. Filet z kurczaka potnij w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Formę (śr. 32 cm) posmaruj masłem. 3Formę wylep schłodzonym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 10 minut w 200˚C. Na podpieczonym spodzie ułóż połowę papryki oraz plasterki kurczaka. 4Sery utrzyj z jogurtem i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyłóż na tartę. Przykryj resztą papryki i pomidorkami. Skrop olejem. Piecz 30 minut w 200˚C.

Roladki z papryką
Roladki z papryką123RF/PICSEL

Gruzińskie roladki z orzechami

Sposób przygotowania

1. Strąki papryk opłucz, wytrzyj, do sucha. Następnie posmaruj je cienko oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200˚C. Piecz przez 20 minut, często obracając. Upieczone papryki wyjmij, przykryj folią aluminiową. Po 20 minutach obierz, każdą pokrój na 4 cząstki i oczyść z pestek. 

2. Czerstwe pieczywo drobno pokrusz, przesyp do miseczki. Dodaj orzechy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Domieszaj kilka łyżek gorącej wody (do uzyskania gęstej, lepiącej się masy). Potem całość przypraw do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz kozieradką i octem winnym. Na każdej cząstce papryki połóż 1 łyżkę masy orzechowej i zwiń, formując zgrabne roladki. Ułóż je na półmisku. Przed podaniem udekoruj listkami kolendry. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas