Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem
Wyrazisty smak!
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 150 ml ciepłej wody
- sól, pieprz
Farsz:
- 200 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 250 g tłustego twarogu wiejskiego
- 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- olej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko i zagnieć ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw. W tym czasie przygotuj farsz: kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem.
2. Obraną cebulę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na oleju. Dodaj do kaszy, zostawiając trochę boczku do okraszenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Wytnij krążki (np. szklanką), na każdy nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi.
4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.