Warunek klarownego rosołu. Wielu kucharzy popełnia ten błąd na początku gotowania

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Tradycyjny rosół rozgrzewa i pobudza apetyt na drugie danie
Tradycyjny rosół rozgrzewa i pobudza apetyt na drugie danie123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jego wysokość rosół - król polskich stołów i niedzielnych obiadów
  2. Zimna woda na start
  3. Gwałtowne gotowanie nie jest zalecane
  4. Długi czas gotowania
  5. Usuwaj szumowiny, ale nie mieszaj rosołu
  6. Co dodać do rosołu, żeby był klarowny i aromatyczny?

Jego wysokość rosół - król polskich stołów i niedzielnych obiadów

Stalowy garnek z gotującym się wywarem warzywnym ustawiony na kuchence indukcyjnej. W środku wyraźnie widoczne są kawałki cebuli, marchewki, pomidorków i kalafiora, woda jest mętna, co świadczy o procesie gotowania.
Zanim rozpoczniesz gotowanie rosołu, upewnij się, że znasz wszystkie przydatne trikiOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Zimna woda na start

Zobacz również:

Gwałtowne gotowanie nie jest zalecane

Długi czas gotowania

Usuwaj szumowiny, ale nie mieszaj rosołu

Co dodać do rosołu, żeby był klarowny i aromatyczny?

  • Cebula z łupiną, przypieczona nad ogniem lub w piekarniku - nadaje rosołowi klarowność, a także głęboki kolor i aromat.
  • Korzeń pietruszki i selera - wnoszą naturalną słodycz, która równoważy smak mięsa.
  • Por i natka pietruszki - lekko rozjaśniają bulion i sprawiają, że rosół nie jest zbyt ciężki.
  • Lubczyk - to nieodzowna przyprawa do rosołu. Już niewielka ilość wyraźnie podkręca smak całości.
  • Liść laurowy i ziarna pieprzu - dodają głębi, ale warto zachować umiar, aby nie zdominowały subtelnego smaku bulionu.
Kolorowe dania kuchni azjatyckiej z miseczką ryżu, talerzem zielonej fasoli edamame, kęsami mięsa z sezamem oraz świeżymi warzywami i cytryną, na których widoczne jest logo portalu oraz napis 'kuchnia'.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
„Ewa gotuje”: Rosół na perliczcePolsat