Oryginalne przepisy na świąteczny obiad
Rolanda z kurczaka czy pierś z bażanta? Proponujemy sprawdzone przepisy, które zachwycą twoich gości!
Pierś z dzikiego bażanta, kasztany, duszona czerwona kapusta, sos aromatyzowany jałowcem
Składniki:
1 bażant
20 g kasztanów
1 szt. czerwonej kapusty
1 jabłka
300 g ziemniaków
1 szt. cebuli
Śmietana 30 ml
1 szt marchewki
4 szt. liścia laurowego
30 g. cukru
Św. tymianek 2 g
50 g. masła
Sól, pieprz
50 ml. wywar warzywny
Demi glas z bażanta 50 ml
1 butelka Porto
1 butelka czerwonego wina
10 ziarenek jałowca
Z bażanta wycinamy pieści i udka. Pozostały korpus zapiekamy w piekarniku. Następnie wstawiamy z niego wywar z warzywami, który gotując redukujemy o ¾ objętości. W garnku karmelizujemy cukier, zalewamy butelką wina Porto i redukujemy. Na koniec łączymy z wcześniej przygotowanym wywarem i ziarnami jałowca. Gotujemy go jeszcze 15 minut na małym ogniu w dla uzyskania lepszego aromatu Gotowy sos cedzimy przez drobniutkie sitko. Kapustę szatkujemy, łączymy z krojonym jabłkiem, tymiankiem i czerwonym winem. Wstawiamy do pieca na 1.5 godziny w temp. 150 stopni. Pieczemy w misce żaroodpornej lub bemarku pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę, łączymy ze śmietaną, masłem i doprawiamy do smaku otrzymując puree. Pierś smażymy od strony skóry do złotego koloru i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni.
Roladka z kurczaka z szałwia i szynką parmeńską
Składniki:
2 szt. pierś z kurczaka
Liście św. szałwii
50 g szynki parmeńskiej
1 op. groszku cukrowego
1 op. fasolki kenijskiej
300 g kopytek
Warzywa gotujemy hartując na koniec w wodzie z kostkami lodu. Pierś z kurczaka czyścimy z błon i za pomocą tłuczka delikatnie rozklepujemy. Na wierzchu układamy liście szałwii, szynkę parmeńską, posypujemy solą i pieprzem. Całość zawijamy w folie spożywczą i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Na koniec roladkę obsmażamy i podajemy z warzywami odgrzanymi w emulsji maślanej.
Sałatka wielkanocna
Składniki:
1 op. liści botwinki
1 op. liści młodego szpinaku
1 szt. zielonej karbowanej sałaty
1 szt. radichio
6 jajek
1 pęczek rzodkiewki
1 szt. młodej cebuli od dymki
1 dymka
2 pieczone buraki
1 op. roszponki
20 ml redukcji balsamicznej
50 ml oliwa z pestek winogron
50 g. szyjki rakowe
Sałaty myjemy i suszymy. Buraki pieczemy w folii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Jaja gotujemy na miękko i kroimy na pół lub w cząstki. Z redukcji octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i pieprzu przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy razem i dekorujemy szykami rakowymi.