Oryginalne właściwości ketchupu

Chroni serce przed zawałem, wzmacnia odporność i ujędrnia skórę. O czym mowa? O ketchupie, którego na co dzień raczej nie kojarzymy z tymi właściwościami. Okazuje się bowiem, że zwykły ketchup, dzięki specyficznej kombinacji składników odżywczych, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, a w szczególności wzmacnia nasze serce. Według naukowców z Maastricht ketchup działa na organizm kilkakrotnie lepiej niż same pomidory. Ponadto, wykazuje również wiele praktycznych zastosowań, o których większość z nas z pewnością nie ma pojęcia. Czemu ketchup zawdzięcza takie działanie? Tłumaczymy poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Skąd te właściwości?

©123RF/PICSEL

Właściwości prozdrowotne ketchupu udowodnili naukowcy z Uniwersytetu z w Maastricht. Badacze dowiedli, że składniki, które zawiera praktycznie każdy ketchup, wykazują zwiększone działanie ochronne organizmu. Mowa tutaj przede wszystkim o likopenie – przeciwutleniaczu, którego spore ilości obecne są w pomidorach, a ponadto o witaminach C i E. Połączenie tych składników działa kilkakrotnie mocniej niż właściwości samego pomidora. Porównując, świeże pomidory zawierają około trzech miligramów likopenu, natomiast ketchup ma ich aż cztery razy więcej! Likopen od lat uznawany jest za najcenniejszy przeciwutleniacz. Jego przyswajalność i aktywność rosną, gdy produkt, w którym występuje, zostanie poddany obróbce termicznej. Tak dzieje się podczas produkcji ketchupu.

Właściwości prozdrowotne

©123RF/PICSEL

Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht łatwo udowodnili prozdrowotne działanie ketchupu. Zbadali funkcje ochronne organizmu u osób, które codziennie spożywały posiłki z dodatkiem ketchupu oraz u tych, które go nie jadły. Zwiększone działanie ochronne wykazywały organizmy osób, które jadły codziennie ketchup. Wyniki badań potwierdziły, że pomidory oraz ketchup mogą zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także wzmacniać serce i odporność organizmu. Badacze z Maastricht potwierdzają również, że spora ilość likopenu w ketchupie może działać przeciwnowotworowo. Badania zostały przeprowadzone na komórkach raka prostaty.

Poza tym, likopen reguluje poziom cukru we krwi, a także obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Ketchup powinny jeść zatem osoby zmagające się z cukrzycą. Regularnie spożywany ketchup nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także usuwa objawy przeziębienia i grypy. Dlatego warto uwzględnić go szczególnie w jesiennej diecie.

Warto pamiętać

Chcąc przekonać się na własnej skórze o leczniczych właściwościach ketchupu, powinniśmy jeść wyłącznie ketchup, w którym występują śladowe ilości konserwantów lub nie ma ich w ogóle. W przeciwnym razie kuracja może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, gdyż chemiczne dodatki są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Ketchup, który zawiera większość naturalnych składników, będzie doskonałym uzupełnieniem jesiennej diety.

Oryginalne zastosowania ketchupu

©123RF/PICSEL

Poza właściwościami leczniczymi, ketchup pozytywnie działa na urodę i zaskakuje wieloma praktycznymi zastosowaniami.

Skutecznie czyści

Jeśli posiadamy garnki i naczynia, z których od dawna nie możemy pozbyć się zaschniętego lub przypalonego brudu, spróbujmy umyć je właśnie ketchupem! Wystarczy nasączyć nim gąbkę lub druciak i dokładnie wyczyścić naczynia. Brud i tłuszcz powinny zejść po kilku minutach. Jeśli garnek jest mocno przypalony, należy najpierw zalać go wrzątkiem, następnie dodać kilkanaście kropel ketchupu, pozostawić na kilka godzin, a później dokładnie wyczyścić. Spalenizna powinna się rozpuścić i łatwo odejść od naczynia.

Dlaczego ketchup tak działa? Ponieważ zawiera kwas octowy, zwany regulatorem kwasowości, który wykazuje skuteczne działanie rozpuszczające. Poza zaschniętym brudem na garnkach, ketchup wyczyści również stare miedziane przedmioty i przywróci im blask.

Ujędrni i wygładzi skórę

Okazuje się, że maseczka z ketchupu doskonale wpływa na kondycję skóry twarzy. Zawarte w ketchupie witaminy A i E ujędrniają skórę i zapewniają jej gładkość. Ketchup pomoże również suchym i zniszczonym włosom. Maseczkę na twarz i na włosy zaleca się nakładać raz w tygodniu przez okres kilku miesięcy.

Szkodliwe działanie

Szkodliwie na nasze zdrowie może działać wyłącznie ketchup, który zawiera spore ilości chemicznych składników, m. in. konserwantów, emulgatorów lub sztucznych aromatów. Niestety często spotkamy je w popularnych ketchupach. Najlepiej wybierać te, które posiadają jak najmniej substancji syntetycznych. Tylko taki ketchup może wykazać pozytywne dla zdrowia działanie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas