Oryginalny chorwacki burek
Burek to rodzaj placka z ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem - najczęściej z mięsa mielonego. Każdy, kto był w Chorwacji, przynajmniej raz go spróbował.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj mięso. Smaż ok. 7 minut. Przypraw na pikantnie. Wymieszaj i ostudź.
2. W dużej misce wymieszaj wodę z solą. Dodając mąkę, wyrób ciasto (jak na pierogi). Przykryj, odstaw na 10 minut. Masło stop. Trzymaj w ciepłym miejscu, aby pozostało płynne. Piekarnik rozgrzej do 230 st. Formę na tartę (o śr. 30 cm) posmaruj masłem. Ciasto podziel na 16 jednakowych kulek. Każdą rozwałkuj na jak najcieńszy placek (stolnicę posypuj dość obficie mąką).
3. Weź pierwszy placuszek i rozciągnij go rękoma, aż stanie się przezroczysty (powinien mieć ok. 30 cm średnicy). Polej go niepełną łyżką masła i rozsmaruj je dłonią na całej powierzchni. Weź kolejny placek, tak samo go rozciągnij i posmaruj masłem. Połóż na pierwszym placku (nie ściskaj ich ze sobą, powinny luźno leżeć jeden na drugim). Ułóż tak jeszcze 6 placków. Całość przenieś do formy. Posmaruj farszem. Z pozostałych placków przygotuj drugi blat (tak samo, jak zrobiłaś spód). Przykryj nim mięso, posmaruj resztą masła. Piecz 25 minut. Pokrój na trójkąty.