Oryginalny kalafior z sosem z tahiny
Kalafior umyj, pokrój na ćwiartki.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kalafior
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 4-5 łyżek pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 6 łyżek wody
- 2-3 ząbki czosnku sól
Sposób przygotowania:
Kalafior umyj, pokrój na ćwiartki. Rozłóż je w naczyniu do pieczenia skropionym oliwą. Kalafior posmaruj jeszcze oliwą z wierzchu i posól. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kalafior na drugą stronę. Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w małym słoiczku i energicznie nim potrząsaj, aż się połączą. Kalafior podawaj polany sosem. Smakuje doskonale zarówno w wersji na ciepło jak też na zimno.
Sposób przygotowania: 35 minut