Oryginalny kalafior z sosem z tahiny

Kalafior umyj, pokrój na ćwiartki.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kalafior
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Reklama

Sos:

  • 4-5 łyżek pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 6 łyżek wody
  • 2-3 ząbki czosnku sól

Sposób przygotowania:


Kalafior umyj, pokrój na ćwiartki. Rozłóż je w naczyniu do pieczenia skropionym oliwą. Kalafior posmaruj jeszcze oliwą z wierzchu i posól. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kalafior na drugą stronę. Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w małym słoiczku i energicznie nim potrząsaj, aż się połączą. Kalafior podawaj polany sosem. Smakuje doskonale zarówno w wersji na ciepło jak też na zimno.

Sposób przygotowania: 35 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje