Orzechowa krajanka
Ciasto, które rozpływa się w ustach
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę z solą. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiej, wymieszaj z orzechami i proszkiem. Dosypuj małymi porcjami do masy jajecznej, mieszając łyżką. Ciasto wylej na blachę z pergaminem. Piecz 35 minut w 180 st. C.
2. Krem: 1/2 szkl. mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej do niego mleko z dodatkami, energicznie mieszając. Ugotuj gęsty budyń. Gdy wystygnie, utrzyj go z masłem i esencją na puszysty krem. 1/3 kremu odłóż do dekoracji. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
3. Blaty przełóż kremem. Na wierzchu wyciśnij ozdobne rozetki. Udekoruj orzechami podprażonymi z miodem. Chłodź przez kilka godzin.