Reklama

Reklama

Orzechowa krajanka

Ciasto, które rozpływa się w ustach

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - biszkopt

  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 20 dag zmielonych orzechów
  • 8 białek
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. brązowego cukru lub 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli;

Składniki - krem

  • 20 dag masła
  • 2 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej;

Składniki - dekoracja

  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę z solą. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiej, wymieszaj z orzechami i proszkiem. Dosypuj małymi porcjami do masy jajecznej, mieszając łyżką. Ciasto wylej na blachę z pergaminem. Piecz 35 minut w 180 st. C.

2. Krem: 1/2 szkl. mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej do niego mleko z dodatkami, energicznie mieszając. Ugotuj gęsty budyń. Gdy wystygnie, utrzyj go z masłem i esencją na puszysty krem. 1/3 kremu odłóż do dekoracji. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. 

3. Blaty przełóż kremem. Na wierzchu wyciśnij ozdobne rozetki. Udekoruj orzechami podprażonymi z miodem. Chłodź przez kilka godzin.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje