Orzechowa krajanka
Ciasto, które rozpływa się w ustach

Składniki
- biszkopt
- 5 łyżek mąki tortowej
- 20 dag zmielonych orzechów
- 8 białek
- 5 żółtek
- 3/4 szkl. brązowego cukru lub 4-5 łyżek miodu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli;
- krem
- 20 dag masła
- 2 szkl. mleka
- 3 żółtka
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej;
- dekoracja
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów
- 3 łyżki miodu
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę z solą. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiej, wymieszaj z orzechami i proszkiem. Dosypuj małymi porcjami do masy jajecznej, mieszając łyżką. Ciasto wylej na blachę z pergaminem. Piecz 35 minut w 180 st. C.2. Krem: 1/2 szkl. mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej do niego mleko z dodatkami, energicznie mieszając. Ugotuj gęsty budyń. Gdy wystygnie, utrzyj go z masłem i esencją na puszysty krem. 1/3 kremu odłóż do dekoracji. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. 3. Blaty przełóż kremem. Na wierzchu wyciśnij ozdobne rozetki. Udekoruj orzechami podprażonymi z miodem. Chłodź przez kilka godzin.