Orzechowa szarlotka warstwowa
Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki, która nie tylko świetnie smakuje, ale i zachwyca wyglądem. Idealne ciasto na jesień!
Sposób przygotowania:
1. 1/4 szklanki orzechów odłóż, resztę zmiel, połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i łyżką cynamonu. Dodaj zimne masło, 3 żółtka i połowę szklanki cukru. Posiekaj, zagnieć ciasto. Schładzaj 30 min.
2. 1/4 schłodzonego ciasta odłóż, resztą wylep spód dużej tortownicy. Białka ubij na sztywno razem z 1/2 szklanki cukru. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w plasterki. Wymieszaj z resztą cukru i łyżeczką cynamonu. Rozkładaj masę na cieście warstwami, na przemian z pianą z białek.
3. Wierzch posyp resztą ciasta i posiekanych orzechów. Piecz 50-60 min w 180 st.