Reklama

Reklama

Orzechowa szarlotka warstwowa

Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki, która nie tylko świetnie smakuje, ale i zachwyca wyglądem. Idealne ciasto na jesień!


Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. orzechów
  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon
  • 3 jajka
  • 230 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 kg jabłek
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. 1/4 szklanki orzechów odłóż, resztę zmiel, połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i łyżką cynamonu. Dodaj zimne masło, 3 żółtka i połowę szklanki cukru. Posiekaj, zagnieć ciasto. Schładzaj 30 min.

2. 1/4 schłodzonego ciasta odłóż, resztą wylep spód dużej tortownicy. Białka ubij na sztywno razem z 1/2 szklanki cukru. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój  w plasterki. Wymieszaj z resztą cukru i łyżeczką cynamonu. Rozkładaj masę na cieście  warstwami, na przemian z pianą z białek.

3. Wierzch posyp resztą ciasta i posiekanych orzechów. Piecz 50-60 min w 180 st.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje