Orzechowe ciasto z buraka cukrowego

Zbliżający się okres świąteczny jest doskonałą okazją, aby przyrządzić oryginalny deser i zaskoczyć naszych gości. Z dodatkiem orzechów i cynamonu ciasto stanie się iście świąteczne. Wyjątkowo, w tym roku burak zagości na naszych stołach nie tylko w barszczu!

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)
  • 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru np. DIAMANT
  • 150 g mąki pszennej
  • 175 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje