Orzechowe ciasto z buraka cukrowego
Zbliżający się okres świąteczny jest doskonałą okazją, aby przyrządzić oryginalny deser i zaskoczyć naszych gości. Z dodatkiem orzechów i cynamonu ciasto stanie się iście świąteczne. Wyjątkowo, w tym roku burak zagości na naszych stołach nie tylko w barszczu!

Składniki
- 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)
- 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)
- 2 jajka
- 100 g cukru np. DIAMANT
- 150 g mąki pszennej
- 175 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.