Orzechowe kokilki
Aby życie było słodkie.

Składniki na 6 porcji:
- 25 dag czekolady deserowej, - 4 łyżki madery, - 4 łyżki masła, - 2 jajka, - 2- 2 dag gotowego piure z kasztanów, - gęsta kwaśna śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie:
1. Czekoladę posiekaj. Dodaj do madery, umieść w gorącej kąpieli i mieszając rozpuść. Zdejmij z ognia i stale mieszając dodawaj po trochu masła. Mieszaj, aż powstanie jednolita gładka masa. 2. Do masy włóż żółtka i stale mieszając dokładaj po porcji piure kasztanowego. 3. Ubij sztywną pianę z białek. Dodaj około 1 łyżkę piany do masy czekoladowej. Wymieszaj, a potem stopniowo dodawaj resztę białka, po każdej porcji delikatnie lecz dokładnie całość mieszając. 4. Gotową masę przełóż do małych kokilek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Deser podawaj z czubatą łyżką gęstej śmietany lub bitej śmietany. Udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!
Lubisz słodkości? Zobacz też: