Orzechowe kokilki

Aby życie było słodkie.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 25 dag czekolady deserowej,
- 4 łyżki madery,
- 4 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 2- 2 dag gotowego piure z kasztanów,
- gęsta kwaśna śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie:

1. Czekoladę posiekaj. Dodaj do madery, umieść w gorącej kąpieli i mieszając rozpuść. Zdejmij z ognia i stale mieszając dodawaj po trochu masła. Mieszaj, aż powstanie jednolita gładka masa.
2. Do masy włóż żółtka i stale mieszając dokładaj po porcji piure kasztanowego.
3. Ubij sztywną pianę z białek. Dodaj około 1 łyżkę piany do masy czekoladowej. Wymieszaj, a potem stopniowo dodawaj resztę białka, po każdej porcji delikatnie lecz dokładnie całość mieszając.
4. Gotową masę przełóż do małych kokilek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Deser podawaj z czubatą łyżką gęstej śmietany lub bitej śmietany. Udekoruj wiórkami czekoladowymi.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: desery | czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje