Orzechowe półksiężyce
Tradycyjne i smaczne
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone orzechy oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy możesz dodać żółtko i jajko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce.
2. Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciastka udekoruj cienkimi paseczkami lukru.