Orzechowe półksiężyce
Tradycyjne i smaczne

Składniki
- 20 mąki
- 5-6 łyżek mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 op. gotowego lukru do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone orzechy oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy możesz dodać żółtko i jajko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce.
2. Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciastka udekoruj cienkimi paseczkami lukru.