Orzechowe półksiężyce

Tradycyjne i smaczne

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone orzechy oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy możesz dodać żółtko i jajko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce.

2. Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciastka udekoruj cienkimi paseczkami lukru.

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas