Orzechowy odrywaniec

Domowe ciasto, którego wyjątkowy aromat wypełnia wszystkie pomieszczenia, to najlepszy dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas