Orzechowy odrywaniec
Domowe ciasto, którego wyjątkowy aromat wypełnia wszystkie pomieszczenia, to najlepszy dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki
- 250 g mleka
- 100 g cukru np. Dry Demerara Diamant
- 7 g drożdży instant
- 500 g mąki
- 60 g miękkiego masła
- Jajko
- Szczypta soli
- nadzienie
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru np. Dry Demerara Diamant
- 20 g roztopionego masła
- Syrop trzcinowy np. Diamant do polania
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.