Reklama

Reklama

Orzechowy odrywaniec

Domowe ciasto, którego wyjątkowy aromat wypełnia wszystkie pomieszczenia, to najlepszy dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • 250 g mleka
  • 100 g cukru np. Dry Demerara Diamant
  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • Jajko
  • Szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru np. Dry Demerara Diamant
  • 20 g roztopionego masła
  • Syrop trzcinowy np. Diamant do polania

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje