Orzechy: Poprawią pamięć, przyspieszą metabolizm i zastąpią śmietanę

O słuszności włączenia do diety orzechów nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. W końcu należą do zacnego grona najzdrowszych produktów. Ich walory można by było wymieniać długo. Wzmacniają i chronią serce, regulują ciśnienie krwi i przyspieszają procesy metaboliczne. Nie można też nie wspomnieć, że doskonale stymulują pracę układu nerwowego i są bardzo wszechstronne pod względem zastosowania w kuchni. Stanowią bardzo apetyczny dodatek do ciast, deserów czy mięs, a nawet zastąpią śmietanę i skutecznie zagęszczą zupę. Przyjrzyjmy się orzechom nieco bliżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść orzechy?

©123RF/PICSEL

Orzechy to najlepsze źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczą nam łatwo przyswajalnego przez organizm błonnika, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E, witaminy K, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i sodu.

Orzechy a układ nerwowy

Nie bez przyczyny często wskazuje się, że orzechy to najzdrowsza przegryzka. Mają m.in. bardzo dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy. Dzięki zawartym w nich witaminom z grupy B oraz magnezowi poprawiają pamięć i koncentrację, łagodzą skutki nadmiernego stresu, uspokajają i eliminują problem bezsenności.

Orzechy a anemia

Orzechy dostarczą nam też solidnej ilości żelaza i tym samym zapewnią odpowiedni poziom hemoglobiny czy czerwonych ciałek w krwi i zabezpieczą przed anemią. Ta właściwość orzechów okazuje się niezwykle cenna w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony i szczególnie podatny na wirusy.

Orzechy a procesy metaboliczne

©123RF/PICSEL

Orzechy - dzięki solidnej porcji jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - wspierają procesy metaboliczne - przyspieszają spalanie tłuszczu i obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Zawierają też całkiem sporo łatwo przyswajalnego przez organizm błonnika; dają na długo poczucie sytości i zabezpieczają przed zaparciami.

Orzechy a serce

Zawarty w orzechach kwas a-linolenowy sprawia, że stymulują pracę serca i chronią nas przed groźnymi chorobami - między innymi pomagają zwalczyć arytmię i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

Orzechy a ciśnienie krwi

Orzechy - dzięki zawartym w nich aminokwasom i witaminie D rozszerzają naczynia krwionośne, a tym samym obniżają ciśnienie krwi i minimalizują ryzyko powstawania zakrzepów.

Orzechy a kaloryczność

©123RF/PICSEL

Jedynym minusem orzechów jest ich kaloryczność. (Pięć orzechów włoskich ma mniej więcej tyle kalorii co pączek). Ale to nie zmienia faktu, że stanowią bardzo zdrową przegryzkę. Sięgając po nie często, dostarczamy pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i zdrowych tłuszczów.

Orzechy: Zastosowanie w kuchni

Orzechy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej traktujemy je jako zdrową przegryzkę, stanowią też apetyczny dodatek do ciast, deserów, sałatek oraz mięs (między innymi mięsa mielonego). Śmiało możemy też zastąpić nimi śmietanę i zagęścić zupę - w proporcji łyżka mielonych orzechów na litr zupy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas