Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa
Cytryny dokładnie wyszoruj pod gorącą wodą.
Składniki na 4 porcje:
- 5 cytryn
- 2/3 szklanki miodu lub cukru
- 1 i 1/2 litra wody
- garść listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. Cytryny dokładnie wyszoruj pod gorącą wodą. Cztery obierz ze skóry i z błonek. Usuń pestki. Cytrynowy miąższ zalej szklanką wody. Dodaj miód lub cukier i zmiksuj.
2. Przelej zmiksowany syrop do dzbanka, dodaj resztę wody. Piątą cytrynę pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka. Zamieszaj, dodaj połowę listków mięty.
3. Wstaw lemoniadę do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem dodaj resztę listków mięty. Jeżeli idziesz na piknik dalej, lepiej przelać lemoniadę do termosu, do ogródka wystarczy cooler z wiaderka z zimną wodą.
Nasza rada: Możesz 2 cytryny zastąpić 2 ogórkami. Obierz półtora ogórka. Zmiksuj, po czym odciśnij na sicie sok. Zmiksuj ten sok z miąższem z cytryn i cukrem. Zalej syrop wodą. Resztę ogórka pokrój w plasterki i dodaj razem z miętą.