Składniki na 24 sztuki: - 4 łyżki masła roślinnego, - 45 dag cukru, - 3 łyżki śmietanki kremówki, - 1 łyżeczka likieru miętowego, - kilka kropel zielonego barwnika spożywczego, - 2 łyżki stopionego masła, - po 1 tabliczce (10 dag) białej i gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Utrzyj połowę cukru z masłem roślinnym i śmietanką. Połącz z likierem miętowym i barwnikiem spożywczym. Wsyp pozostały cukier i ucieraj, aż do uzyskania jednolitej masy. 2. Uformuj kuleczki. Spłaszcz je tworząc małe, okrągłe ciasteczka. W bok każdego wbij wykałaczkę. Wstaw do lodówki na około godzinę. 3. Stop gorzką czekoladę. Dodaj połowę stopionego masła. Zanurzaj do połowy ciasteczka. Ułóż na woskowym papierze. Białą czekoladę stop z pozostałym masłem. Zanurzaj w niej ciasteczka, tak aby była widoczna część zielonej masy. Udekoruj paseczkami czekolady. Czas przygotowania: 30 minut Wartość kaloryczna 1 porcji: 98 kcal.