Orzeźwiające desery
Z dodatkiem sezonowych owoców są po prostu wyśmienite!
Tarta pistacjowa
Sposób przygotowania
1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Gdy już napęcznieją, odcedź je (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha, dolej 1-2 łyżki wody z moczenia migdałów. Dodaj startą czekoladę, wymieszaj. Zwilżonymi rękami rozprowadź masę na dnie i bokach formy na tartę wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, schłodź.
2. Masa: zmiel pistacje w malakserze. Dodaj migdały, olej kokosowy (lub arachidowy), miód i syrop albo krople miętowe. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz orzechów nerkowca, namocz je najpierw na całą noc, odcedź i zmiksuj, tak jak pistacje. Dla koloru możesz dolać odrobinę zielonego barwnika. Masę wyłóż na schłodzony spód. Wyrównaj wierzch. Schładzaj 1 godzinę.
3. Maliny umyj i osusz. Ułóż na schłodzonej masie. Udekoruj listkami mięty. Ew. posyp posiekanymi pistacjami i podawaj np. z gałką lodów miętowych.
Jogurtina z musem
Sposób przygotowania
1. S. pód: masło stop. Pokruszone ciastka i orzechy wsyp do blendera. Zmiksuj drobno, wymieszaj z masłem i kremem typu nutella. Powstałą masą wylep spód tortownicy. Wstaw ją do lodówki.
2. Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szkl. wrzątku, ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, po czym małymi porcjami domieszaj jogurt i cukier puder. Masę podziel na 2 części. Jedną połącz z serkiem waniliowym, a na końcu wlej połowę tężejącej galaretki. Masę przelej na spód w tortownicy. Schowaj ją do lodówki, by waniliowa warstwa zastygła.
3. Owoce opłucz, oczyść, zblenduj i przetrzyj przez gęste sitko. Mus domieszaj do pozostałej masy śmietanowo- -jogurtowej. Połącz z drugą częścią tężejącej galaretki. Wyłóż na zastudzoną warstwę waniliową. Wygładź wierzch.
4. Torcik schładzaj 3 godziny. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami i listkami świeżej mięty. Ew. oprósz cukrem pudrem.
Torcik migdałowy
Sposób przygotowania
1. Ciasto: rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. Miksując, wsypuj po 1 łyżce cukru, a następnie do - dawaj po 1 żółtku. Obie mąki przesiej przez sitko. Wsyp do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortowni - cy wyłóż pergaminem. Wylej ciasto. Piecz 25 minut w 175 st.
2. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. Biszkopt ostudź, przekrój na 3 blaty. Czekoladę rozpuść, podgrzewając ją ze śmietanką. Gdy wystygnie, ubij z serkiem i esencją. Blaty przełóż kremem, wierzch tortu także po - smaruj warstwą kremu. Ułóż umyte i osuszone owoce, zlepiając je galaretką, by utwo - rzyć piramidkę. Schłodź. Ude - koruj kwiatkami i miętą.
Pucharki kawowo-śmietankowe
Sposób przygotowania
1. Kawę wymieszaj z likierem. Polej biszkopt, pokrój go w kostkę. W rondelku podgrzej 1/2 śmietany. Stop w niej połamaną białą czekoladę. Tak samo stop czekoladę gorzką. Obie ostudź, by sosy zgęstniały.
2. Do 8 pucharków nałóż biszkopt i maliny, polewając je sosami. Posyp wiórkami.
Galaretkowa mozaika bez pieczenia
Sposób przygotowania
1. Każdą galaretkę rozpuść w 1 szkl. gorącej wody. Gdy zastygną, pokrój je w kostkę. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź. Śmietanę ubij z cukrem. 1/3 wymieszaj z wiórkami, resztę z żelatyną i aromatem miętowym. Domieszaj 2/3 galaretek.
2. Biszkopty przełóż śmietaną z galaretkami. Torcik posmaruj śmietaną z wiórkami, posyp resztą galaretek. Schłodź.
Dietetyczne serniczki
Sposób przygotowania
1. Cztery foremki wyłóż pergaminem: wytnij kółka na ich dno i paski na boki. Papier posmaruj olejem, foremki wstaw do lodówki. Kiwi obierz, pokrój na kawałeczki, włóż na 2 minuty do wrzątku, odcedź.
2. Czekoladę stop i posmaruj nią cienką warstwą dno oraz boki foremek (do 1/3 wysokości). Wstaw do zamrażarki na 10 minut. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szkl. wrzątku. Wymieszaj z żelatyną. Serek zmiksuj z kroplami, miodem, ew. barwnikiem i 1/2 szkl. galaretki. Resztę galaretki mieszaj co jakiś czas, by nie zastygła.
3. Do foremek z zastygniętą czekoladą nałóż zielony mus (do 2/3 ich wysokości). Znów zamroź przez 10 minut.
4, Na każdym serniczku rozłóż kiwi i zalej je resztą galaretki. Wstaw do lodówki, by deser zastygł. Wyjmij i delikatnie oderwij papier. Udekoruj.
Landrynkowa pychotka
Sposób przygotowania
1. Owoce umyj, osusz i oczyść. W rondlu o grubym dnie podgrzej 2/3 szkl. wody. Wrzuć do niej landrynki i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej budyń i energicznie mieszając, gotuj do zgęstnienia. Ciągle gotując, wąskim strumieniem dolej do budyniu syrop miętowy.
2. Dokładnie zmiksuj. Zdejmij garnek z ognia i przykryj go folią. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
3. W gorącej herbacie rozpuść żelatynę. Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Po dodaniu całego budyniu krótko zmiksuj krem, wlewając ostudzoną żelatynę. Tortownicę wyłóż podwójną warstwą folii spożywczej. Przełóż masę miętową. Tortownicę wstaw do lodówki na 4 godziny. Deser polej stopioną i ostudzoną polewą czekoladową. Obłóż owocami. Udekoruj miętą.