Reklama

Reklama

Orzeźwiające desery

Z dodatkiem sezonowych owoców są po prostu wyśmienite!

Tarta pistacjowa

Składniki - spód

  • 1 szkl. obranych migdałów
  • 5 suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady startej na drobne wiórki

Składniki - masa

  • 25 dag obranych pistacji (ew. orzechów nerkowca)
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki syropu miętowego lub 1/3 łyżeczki kropli miętowych;

Składniki - dodatkowo

  • 40 dag malin
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Gdy już napęcznieją, odcedź je (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha, dolej 1-2 łyżki wody z moczenia migdałów. Dodaj startą czekoladę, wymieszaj. Zwilżonymi rękami rozprowadź masę na dnie i bokach formy na tartę wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, schłodź. 

2. Masa: zmiel pistacje w malakserze. Dodaj migdały, olej kokosowy (lub arachidowy), miód i syrop albo krople miętowe. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz orzechów nerkowca, namocz je najpierw na całą noc, odcedź i zmiksuj, tak jak pistacje. Dla koloru możesz dolać odrobinę zielonego barwnika. Masę wyłóż na schłodzony spód. Wyrównaj wierzch. Schładzaj 1 godzinę. 

3. Maliny umyj i osusz. Ułóż na schłodzonej masie. Udekoruj listkami mięty. Ew. posyp posiekanymi pistacjami i podawaj np. z gałką lodów miętowych.

Reklama

Jogurtina z musem

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki kremu typu nutella
  • 20 dag ciastek zbożowych
  • 1/2 szkl. orzechów (np. laskowych)

Składniki - masa jogurtowa

  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • 20 dag porzeczek (ew. malin, jagód, wydrylowanych wiśni)

Składniki - dekoracja

  • sezonowe owoce i listki mięty

Sposób przygotowania

1. S. pód: masło stop. Pokruszone ciastka i orzechy wsyp do blendera. Zmiksuj drobno, wymieszaj z masłem i kremem typu nutella. Powstałą masą wylep spód tortownicy. Wstaw ją do lodówki. 

2. Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szkl. wrzątku, ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, po czym małymi porcjami domieszaj jogurt i cukier puder. Masę podziel na 2 części. Jedną połącz z serkiem waniliowym, a na końcu wlej połowę tężejącej galaretki. Masę przelej na spód w tortownicy. Schowaj ją do lodówki, by waniliowa warstwa zastygła. 

3. Owoce opłucz, oczyść, zblenduj i przetrzyj przez gęste sitko. Mus domieszaj do pozostałej masy śmietanowo- -jogurtowej. Połącz z drugą częścią tężejącej galaretki. Wyłóż na zastudzoną warstwę waniliową. Wygładź wierzch. 

4. Torcik schładzaj 3 godziny. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami i listkami świeżej mięty. Ew. oprósz cukrem pudrem.

Torcik migdałowy

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki z migdałów
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek

Składniki - krem

  • 20 dag białej czekolady
  • 35 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka esencji miętowej;

Składniki - dodatki

  • 2 szkl. czerwonych owoców: malin, truskawek i porzeczek
  • 1 op. czerwonej galaretki
  • listki mięty
  • jadalne kwiatki, np. bratki, rumianki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. Miksując, wsypuj po 1 łyżce cukru, a następnie do - dawaj po 1 żółtku. Obie mąki przesiej przez sitko. Wsyp do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortowni - cy wyłóż pergaminem. Wylej ciasto. Piecz 25 minut w 175 st. 

2. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. Biszkopt ostudź, przekrój na 3 blaty. Czekoladę rozpuść, podgrzewając ją ze śmietanką. Gdy wystygnie, ubij z serkiem i esencją. Blaty przełóż kremem, wierzch tortu także po - smaruj warstwą kremu. Ułóż umyte i osuszone owoce, zlepiając je galaretką, by utwo - rzyć piramidkę. Schłodź. Ude - koruj kwiatkami i miętą.

Pucharki kawowo-śmietankowe

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 op. czekolady gorzkiej
  • 1 op. czekolady białej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 gotowy czekoladowy blat biszkoptowy
  • 20 dag malin
  • 1/3 szkl. naparu kawy
  • 3 łyżki likieru miętowego
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania

1. Kawę wymieszaj z likierem. Polej biszkopt, pokrój go w kostkę. W rondelku podgrzej 1/2 śmietany. Stop w niej połamaną białą czekoladę. Tak samo stop czekoladę gorzką. Obie ostudź, by sosy zgęstniały. 

2. Do 8 pucharków nałóż biszkopt i maliny, polewając je sosami. Posyp wiórkami. 

Galaretkowa mozaika bez pieczenia

Składniki 12 porcji

  • 2 prostokątne blaty biszkoptowe
  • po 1 op. galaretki czerwonej, żółtej, zielonej
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • po 4 łyżki cukru pudru i wiórków kokosowych
  • aromat miętowy (1 łyżka)

Sposób przygotowania

1. Każdą galaretkę rozpuść w 1 szkl. gorącej wody. Gdy zastygną, pokrój je w kostkę. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź. Śmietanę ubij z cukrem. 1/3 wymieszaj z wiórkami, resztę z żelatyną i aromatem miętowym. Domieszaj 2/3 galaretek. 

2. Biszkopty przełóż śmietaną z galaretkami. Torcik posmaruj śmietaną z wiórkami, posyp resztą galaretek. Schłodź.  

Dietetyczne serniczki

Składniki

  • 25 dag serka naturalnego homogenizowanego, najlepiej 0 proc. tłuszczu
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • 1 zielona galaretka
  • 1 duża łyżka miodu lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ew. zielony barwnik spożywczy;

Składniki - dodatkowo

  • 5 dag ciemnej czekolady
  • 1 kiwi
  • olej kokosowy
  • listki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cztery foremki wyłóż pergaminem: wytnij kółka na ich dno i paski na boki. Papier posmaruj olejem, foremki wstaw do lodówki. Kiwi obierz, pokrój na kawałeczki, włóż na 2 minuty do wrzątku, odcedź. 

2. Czekoladę stop i posmaruj nią cienką warstwą dno oraz boki foremek (do 1/3 wysokości). Wstaw do zamrażarki na 10 minut. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szkl. wrzątku. Wymieszaj z żelatyną. Serek zmiksuj z kroplami, miodem, ew. barwnikiem i 1/2 szkl. galaretki. Resztę galaretki mieszaj co jakiś czas, by nie zastygła. 

3. Do foremek z zastygniętą czekoladą nałóż zielony mus (do 2/3 ich wysokości). Znów zamroź przez 10 minut. 

4, Na każdym serniczku rozłóż kiwi i zalej je resztą galaretki. Wstaw do lodówki, by deser zastygł. Wyjmij i delikatnie oderwij papier. Udekoruj.

Landrynkowa pychotka

Składniki

  • 30 dag landrynek miętowych
  • 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem
  • 2 szkl. mleka 3,2 proc.
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szkl. lekko posłodzonej miętowej herbaty
  • 1 op. polewy z gorzkiej czekolady
  • 30 dag drobnych owoców
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Owoce umyj, osusz i oczyść. W rondlu o grubym dnie podgrzej 2/3 szkl. wody. Wrzuć do niej landrynki i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej budyń i energicznie mieszając, gotuj do zgęstnienia. Ciągle gotując, wąskim strumieniem dolej do budyniu syrop miętowy. 

2. Dokładnie zmiksuj. Zdejmij garnek z ognia i przykryj go folią. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

3. W gorącej herbacie rozpuść żelatynę. Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Po dodaniu całego budyniu krótko zmiksuj krem, wlewając ostudzoną żelatynę. Tortownicę wyłóż podwójną warstwą folii spożywczej. Przełóż masę miętową. Tortownicę wstaw do lodówki na 4 godziny. Deser polej stopioną i ostudzoną polewą czekoladową. Obłóż owocami. Udekoruj miętą. 


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje