Orzeźwiające desery

Aktualizacja
Tarta pistacjowa
Tarta pistacjowa123RF/PICSEL

Tarta pistacjowa

Składniki

- spód

  • 1 szkl. obranych migdałów
  • 5 suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady startej na drobne wiórki

- masa

  • 25 dag obranych pistacji (ew. orzechów nerkowca)
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki syropu miętowego lub 1/3 łyżeczki kropli miętowych;

- dodatkowo

  • 40 dag malin
  • listki mięty

Sposób przygotowania

Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe123RF/PICSEL

Jogurtina z musem

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki kremu typu nutella
  • 20 dag ciastek zbożowych
  • 1/2 szkl. orzechów (np. laskowych)

- masa jogurtowa

  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • 20 dag porzeczek (ew. malin, jagód, wydrylowanych wiśni)

- dekoracja

  • sezonowe owoce i listki mięty

Sposób przygotowania

Torcik z owocami
Torcik z owocami123RF/PICSEL

Torcik migdałowy

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki z migdałów
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek

- krem

  • 20 dag białej czekolady
  • 35 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka esencji miętowej;

- dodatki

  • 2 szkl. czerwonych owoców: malin, truskawek i porzeczek
  • 1 op. czerwonej galaretki
  • listki mięty
  • jadalne kwiatki, np. bratki, rumianki

Sposób przygotowania

Deser śmietankowy z owocami
Deser śmietankowy z owocami123RF/PICSEL

Pucharki kawowo-śmietankowe

Składniki

  • 1 op. czekolady gorzkiej
  • 1 op. czekolady białej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 gotowy czekoladowy blat biszkoptowy
  • 20 dag malin
  • 1/3 szkl. naparu kawy
  • 3 łyżki likieru miętowego
  • wiórki czekoladowe
8 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto z galaretką
Ciasto z galaretką123RF/PICSEL

Galaretkowa mozaika bez pieczenia

Składniki

12 porcji

  • 2 prostokątne blaty biszkoptowe
  • po 1 op. galaretki czerwonej, żółtej, zielonej
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • po 4 łyżki cukru pudru i wiórków kokosowych
  • aromat miętowy (1 łyżka)

Sposób przygotowania

Serniczek z galaretką
Serniczek z galaretką123RF/PICSEL

Dietetyczne serniczki

Składniki

  • 25 dag serka naturalnego homogenizowanego, najlepiej 0 proc. tłuszczu
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • 1 zielona galaretka
  • 1 duża łyżka miodu lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ew. zielony barwnik spożywczy;

- dodatkowo

  • 5 dag ciemnej czekolady
  • 1 kiwi
  • olej kokosowy
  • listki do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciasto z owocami
Ciasto z owocami123RF/PICSEL

Landrynkowa pychotka

Składniki

  • 30 dag landrynek miętowych
  • 2 op. budyniu śmietankowego z cukrem
  • 2 szkl. mleka 3,2 proc.
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szkl. lekko posłodzonej miętowej herbaty
  • 1 op. polewy z gorzkiej czekolady
  • 30 dag drobnych owoców
  • listki mięty

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?