Reklama

Reklama

Orzeźwiające desery

Z dodatkiem sezonowych owoców są po prostu wyśmienite!

Tarta pistacjowa

Składniki - spód

  • 1 szkl. obranych migdałów
  • 5 suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady startej na drobne wiórki

Składniki - masa

  • 25 dag obranych pistacji (ew. orzechów nerkowca)
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki syropu miętowego lub 1/3 łyżeczki kropli miętowych;

Składniki - dodatkowo

  • 40 dag malin
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Gdy już napęcznieją, odcedź je (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha, dolej 1-2 łyżki wody z moczenia migdałów. Dodaj startą czekoladę, wymieszaj. Zwilżonymi rękami rozprowadź masę na dnie i bokach formy na tartę wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj wierzch, schłodź. 

2. Masa: zmiel pistacje w malakserze. Dodaj migdały, olej kokosowy (lub arachidowy), miód i syrop albo krople miętowe. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz orzechów nerkowca, namocz je najpierw na całą noc, odcedź i zmiksuj, tak jak pistacje. Dla koloru możesz dolać odrobinę zielonego barwnika. Masę wyłóż na schłodzony spód. Wyrównaj wierzch. Schładzaj 1 godzinę. 

3. Maliny umyj i osusz. Ułóż na schłodzonej masie. Udekoruj listkami mięty. Ew. posyp posiekanymi pistacjami i podawaj np. z gałką lodów miętowych.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje