Reklama

Reklama

Orzeźwiające kremówki

Delikatne i leciutkie jak piórko ciasto w duecie z aksamitną masą to deser wymarzony na pierwsze letnie dni. Gdy jeszcze dodasz do tego soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Napoleonka z masą jagodową

Składniki

  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • po 25 dag śmietany kremówki oraz serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szkl. jagód
  • 10 dag (ok. 1/2 szkl.) cukru żelującego (3:1)
  • mielony kardamon
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania

1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż jeden obok drugiego i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie rozwałkuj je na placki o wymiarach 16 x 32 cm. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Blaty kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz po 20-25 minut. Odłóż do wystudzenia. 

2. W tym czasie jagody opłucz, osusz na ściereczce kuchennej. Potem przesyp do garnka i lekko rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cukrem żelującym. Postaw na ogniu. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3-4 minuty, ciągle mieszając, by masa jagodowa nie przywarła do dna garnka. Zdejmij ją z ognia i przypraw do smaku kardamonem. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz mascarpone. Ubijaj mikserem, aż powstanie gęsty i puszysty krem. 

3. Wystudzone placki potnij, każdy na 8 kawałków. Spody kremówek posmaruj grubo masą jagodową. Krem przełóż do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na posmarowane owocową masą spody wyciśnij duże porcje kremu, formując fale. Przykryj pozostałymi kawałkami francuskiego ciasta. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kremówki oprósz cukrem pudrem, ew. udekoruj według uznania. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje