Reklama

Reklama

Orzeźwiające kremówki

Delikatne i leciutkie jak piórko ciasto w duecie z aksamitną masą to deser wymarzony na pierwsze letnie dni. Gdy jeszcze dodasz do tego soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Napoleonka z masą jagodową

Składniki

  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • po 25 dag śmietany kremówki oraz serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szkl. jagód
  • 10 dag (ok. 1/2 szkl.) cukru żelującego (3:1)
  • mielony kardamon
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania

1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż jeden obok drugiego i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie rozwałkuj je na placki o wymiarach 16 x 32 cm. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Blaty kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz po 20-25 minut. Odłóż do wystudzenia. 

2. W tym czasie jagody opłucz, osusz na ściereczce kuchennej. Potem przesyp do garnka i lekko rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cukrem żelującym. Postaw na ogniu. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3-4 minuty, ciągle mieszając, by masa jagodowa nie przywarła do dna garnka. Zdejmij ją z ognia i przypraw do smaku kardamonem. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz mascarpone. Ubijaj mikserem, aż powstanie gęsty i puszysty krem. 

3. Wystudzone placki potnij, każdy na 8 kawałków. Spody kremówek posmaruj grubo masą jagodową. Krem przełóż do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na posmarowane owocową masą spody wyciśnij duże porcje kremu, formując fale. Przykryj pozostałymi kawałkami francuskiego ciasta. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kremówki oprósz cukrem pudrem, ew. udekoruj według uznania. 

Reklama

Karpatka z malinami

Składniki

  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag malin
  • 1 op. kremu karpatkowego
  • 4 łyżki likieru miętowego
  • 2 szkl. mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 1/2 szkl. wody z 1/4 kostki masła. Wsyp do niej mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wtedy zdejmij ją z ognia i lekko przestudź. Do ciepłego ciasta wbij 1 jajko, zmiksuj. Odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto ptysiowe utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Piecz po ok. 40 minut w 200 ºC. Maliny opłucz, osusz, skrop likierem miętowym. 

2. Z mleka i proszku na krem ugotuj gęstą masę. Wystudź ją, zmiksuj z resztą masła na puszysty krem. Blaty ptysiowe przełóż kremem i owocami. Schładzaj 1 godzinę. Posyp cukrem pudrem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje