Reklama

Reklama

Orzeźwiające słodkości

Pokochacie smak tych deserów. Zrobicie je bez trudu!

Cytrynowa chmurka

Składniki

  • 35 dag ciasteczek owsianych
  • 3 łyżki tartych migdałów
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Składniki - pianka

  • 20 dag białych pianek typu marshmallow
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki 36 proc.
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Składniki - dekoracja

  • 40 dag drobnych sezonowych owoców
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Spód: masło stop z połamaną czekoladą. Ciasteczka zblenduj. Wymieszaj z migdałami i masą maślaną. Tortownicę wyłóż pergaminem, spód wylep ciasteczkową masą. Włóż do lodówki, by masa stwardniała. 

2. Pianka: mleko mocno podgrzej (uważaj, by się nie zagotowało!). Maksymalnie zmniejsz ogień i wrzuć pianki. Mieszaj, aż pianki się rozpuszczą. Ostudź. 

3. Ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywną masę. Możesz dodać podczas ubijania 1-2 łyżki cukru pudru. Gdy mleko z piankami zupełnie ostygnie, połącz je z bitą śmietaną i sokiem z cytryny. Wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki. 

4. Owoce opłucz i osusz Przed podaniem rozłóż je na zastudzonej chmurce. Udekoruj listkami mięty. Ew. polej stopioną i ostudzoną gorzką czekoladą (zrób z niej paseczki na owocach).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje