Orzeźwiające słodkości
Pokochacie smak tych deserów. Zrobicie je bez trudu!
Cytrynowa chmurka
Sposób przygotowania
1. Spód: masło stop z połamaną czekoladą. Ciasteczka zblenduj. Wymieszaj z migdałami i masą maślaną. Tortownicę wyłóż pergaminem, spód wylep ciasteczkową masą. Włóż do lodówki, by masa stwardniała.
2. Pianka: mleko mocno podgrzej (uważaj, by się nie zagotowało!). Maksymalnie zmniejsz ogień i wrzuć pianki. Mieszaj, aż pianki się rozpuszczą. Ostudź.
3. Ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywną masę. Możesz dodać podczas ubijania 1-2 łyżki cukru pudru. Gdy mleko z piankami zupełnie ostygnie, połącz je z bitą śmietaną i sokiem z cytryny. Wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki.
4. Owoce opłucz i osusz Przed podaniem rozłóż je na zastudzonej chmurce. Udekoruj listkami mięty. Ew. polej stopioną i ostudzoną gorzką czekoladą (zrób z niej paseczki na owocach).
Pudding chia
Sposób przygotowania
1. Mleko wymieszaj z nasionami chia i esencją miętową. Odstaw na ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki. Następnie posłodź do smaku miodem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Owoce opłucz. W zależności od rodzaju obierz, usuń szypułki, gałązki, pestki. Kiwi i truskawki pokrój w plasterki.
2. Do czterech wysokich szklaneczek albo pucharków nałóż połowę puddingu. Dookoła ułóż plasterki kiwi i truskawek (tak by przylegały do brzegów naczynek). Nałóż resztę puddingu.
3. Schowaj do lodówki na 30 minut. Jogurty ew. posłodź do smaku miodem. Polej nimi pudding. Na wierzchu ułóż owoce, udekoruj miętą.
Zielone kruche łódeczki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. Dodaj żółtko i posiekane, mocno schłodzone masło. Zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Uformuj 2 kule i włóż oddzielnie do woreczków foliowych. Schładzaj 30 minut.
2. Ciasta rozwałkuj na grubość niecałego centymetra. Wytnij szklanką kółka i wyłóż nimi owalne foremki do babeczek. Przykryj je kawałkami pergaminu i obciąż np. suchą fasolą albo ryżem. Piecz w 200 st. przez 15 minut, zdejmij fasolę (lub ryż) i piecz 10 minut, do zezłocenia. Ostudź.
3. Krem: śmietanę ubij z cukrem pudrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj serek, syrop miętowy oraz jęczmień, wymieszaj. Krem schłodź i napełnij nim ostudzone kruche babeczki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Obierz i posiekaj pistacje. Posyp nimi babeczki.
Kwaskowy murzynek
Sposób przygotowania
1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Czekoladę stop z masłem. Dodaj esencję miętową. Masę przestudź. Żółtka utrzyj, dosypując po 1 łyżce cukru. Miksując, dodaj do czekolady. Dosyp mąkę, ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż do ciasta, delikatnie wymieszaj.
2. Ciasto przelej do foremki keksowej wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozłóż połowę malin i borówek. Piecz 40 minut w 170 st. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie (najlepsze będzie dopiero następnego dnia).
3. Przygotuj polewę: czekoladę połam i stop. Wlej mleko, wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta i od razu przyklej umyte i osuszone pozostałe owoce. Gdy polewa zastygnie, udekoruj miętą.