Orzeźwiające słodkości

Ciasto z owocami
Ciasto z owocami123RF/PICSEL

Cytrynowa chmurka

Składniki

  • 35 dag ciasteczek owsianych
  • 3 łyżki tartych migdałów
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

- pianka

  • 20 dag białych pianek typu marshmallow
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki 36 proc.
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

- dekoracja

  • 40 dag drobnych sezonowych owoców
  • listki mięty

Sposób przygotowania

Owocowy pudding
Owocowy pudding123RF/PICSEL

Pudding chia

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mleka (krowiego, migdałowego, ryżowego, sojowego, kokosowego)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 5 kropli esencji miętowej
  • 4 truskawki
  • 1 kiwi (ew. inne owoce, które da się pokroić w plasterki)
  • 10 dag drobnych owoców sezonowych (np. malin, borówek, jagód, wiśni)
  • po 10 dag jogurtu waniliowego (lub brzoskwiniowego) i naturalnego
  • ok. 4 łyżek płynnego miodu
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Kruche łódeczki z nadzieniem
Kruche łódeczki z nadzieniem123RF/PICSEL

Zielone kruche łódeczki

Składniki

- ciasto

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru lub cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki prawdziwego kakao;

- krem

  • 25 dag schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu miętowego
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek pistacji

Sposób przygotowania

Murzynek z owocami
Murzynek z owocami123RF/PICSEL

Kwaskowy murzynek

Składniki

- ciasto

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego drobnego
  • 2 tabliczki (20 dag) czekolady o zawartości kakao min. 80 proc.
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka esencji miętowej

- polewa

  • po 25 dag malin i borówek;
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • kilka łyżek mleka 3,2 proc.
  • listki mięty do dekoracji
10 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?