Orzeźwiający deser z kremem mascarpone
Orzeźwiająca propozycja na słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g zbożowych ciasteczek (np. Petit Crunch)
- świeża mięta
- 1 limonka
- 3 łyżki cukru
- 100 g truskawek
- borówki lub inne drobne owoce
Sposób przygotowania
1. Wycisnąć sok z limonki, listki mięty drobno posiekać. Sok z limonki podgrzać z cukrem. Ostudzić.
2. Dodać posiekaną mięte, jeśli nie udało się drobno posiekać można rozdrobnić blenderem ręcznym.
3. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem mascarpone i syropem z cukru, mięty i limonki. Truskawki zmielić z odrobiną wody blenderem ręcznym.
4. W małych naczyniach umieścić na spodzie rozdrobnione ciasteczka. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nałożyć warstwę masy serowej.
5. Całość zalać porcją musu truskawkowego i ozdobić drobnymi owocami i listkiem mięty.