Reklama

Reklama

Orzeźwiający deser z kremem mascarpone

Orzeźwiająca propozycja na słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g zbożowych ciasteczek (np. Petit Crunch)
  • świeża mięta
  • 1 limonka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g truskawek
  • borówki lub inne drobne owoce

Sposób przygotowania

1. Wycisnąć sok z limonki, listki mięty drobno posiekać. Sok z limonki podgrzać z cukrem. Ostudzić.

Reklama

2. Dodać posiekaną mięte, jeśli nie udało się drobno posiekać można rozdrobnić blenderem ręcznym.

3. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem mascarpone i syropem z cukru, mięty i limonki. Truskawki zmielić z odrobiną wody blenderem ręcznym.

4. W małych naczyniach umieścić na spodzie rozdrobnione ciasteczka. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nałożyć warstwę masy serowej.

5. Całość zalać porcją musu truskawkowego i ozdobić drobnymi owocami i listkiem mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje