Orzeźwiający krem jogurtowy
Oto idealny deser na upał. Nie dość, że smakuje doskonale, to znakomicie gasi pragnienie.
Skład na 4 porcje:
- 200 g truskawek
- 50 g cukru
- 200 g śmietanki kremówki
- 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Truskawki kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy cukier, 2 łyżeczki soku z cytryny i miksujemy blenderem. Truskawkowe purée wstawiamy do lodówki.
2. Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder, łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy, aż powstanie sztywna, gładka masa.
3. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z jogurtem, który dodajemy do bitej śmietany. Kremem napełniamy pucharki do 2/3 wysokości. Pozostały krem mieszamy z musem truskawkowym i wypełniamy nim pucharki. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Podajemy schłodzony.