Orzeźwiający krem jogurtowy

Oto idealny deser na upał. Nie dość, że smakuje doskonale, to znakomicie gasi pragnienie.

Wybieraj do deserów owoce sezonowe
Wybieraj do deserów owoce sezonowe 123RF/PICSEL

Skład na 4 porcje:

  • 200 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Truskawki kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy cukier, 2 łyżeczki soku z cytryny i miksujemy blenderem. Truskawkowe purée wstawiamy do lodówki.

2. Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder, łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy, aż powstanie sztywna, gładka masa.

3. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z jogurtem, który dodajemy do bitej śmietany. Kremem napełniamy pucharki do 2/3 wysokości. Pozostały krem mieszamy z musem truskawkowym i wypełniamy nim pucharki. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Podajemy schłodzony.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas