Orzeźwiający tort cytrynowy
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny
Tort cytrynowy:
- biszkopt, przekrojony na 3 blaty
- 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną
Krem:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
Dekoracja:
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki cukru
- żółty barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni C ok. 40 minut. Biszkopt zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
2. Jajka i żółtka roztrzep z cukrem. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu. Wystudź i przełóż nim warstwy biszkoptu, nasączonego herbatą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, (możesz dodać barwnik). Udekoruj nią boki i wierzch tortu, używając rękawa cukierniczego.