Oscypek na pieczonym jabłku ze śliwkami
Jabłka kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne.
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżeczka Kminku całego (np. Prymat)
- 5 jabłek
- 1 oscypek
- 80 g masła klarowanego
- 100 g miodu akacjowego
- 500 g śliwek węgierek
- 100 ml cydru
- Olej rzepakowy
- Do smaku: pieprz czarny grubo mielony
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podgrzewamy ziarna kminku, przekładamy do mniejszego naczynia i jeszcze gorące zalewamy olejem rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jabłka kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne. Oscypek kroimy w plastry o takiej samej grubości co jabłka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim jabłka na złoto. Jabłka zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie podsmażamy oscypek.
3. Na drugiej patelni lekko karmelizujemy miód. Dodajemy połówki śliwek, podlewamy delikatnie cydrem i chwilę odparowujemy. Na talerzu układamy plastry jabłek, na to plastry oscypka i śliwki. Całość skrapiamy olejem z kminkiem i posypujemy pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"