Reklama

Reklama

Oscypek na pieczonym jabłku ze śliwkami

Jabłka kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżeczka Kminku całego (np. Prymat)
  • 5 jabłek
  • 1 oscypek
  • 80 g masła klarowanego
  • 100 g miodu akacjowego
  • 500 g śliwek węgierek
  • 100 ml cydru
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: pieprz czarny grubo mielony

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podgrzewamy ziarna kminku, przekładamy do mniejszego naczynia i jeszcze gorące zalewamy olejem rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

Reklama

2. Jabłka kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne. Oscypek kroimy w plastry o takiej samej grubości co jabłka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim jabłka na złoto. Jabłka zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie podsmażamy oscypek.

3. Na drugiej patelni lekko karmelizujemy miód. Dodajemy połówki śliwek, podlewamy delikatnie cydrem i chwilę odparowujemy. Na talerzu układamy plastry jabłek, na to plastry oscypka i śliwki. Całość skrapiamy olejem z kminkiem i posypujemy pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje