Reklama

Reklama

Oscypek trademark

Po bryndzy podhalańskiej oscypek jest drugim polskim artykułem spożywczym, którego nazwa będzie chroniona w Unii Europejskiej.

13 lutego Komisja Europejska podejmie ostateczną decyzję w tej sprawie. 5 marca wejdzie ona w życie.

Reklama

Decyzja Komisji oznacza, że oscypek będzie mógł być produkowany wyłącznie na Podhalu, z owczego mleka, według tradycyjnej receptury.

Zagraniczni konsumenci z pewną rezerwą odnoszą się jednak do polskiego smakołyku. Oscypkowi - jeśli chodzi o popularność - daleko do takich znanych serów, jak np. feta, której nazwa jest od lat chroniona. Pierwszy krok został już jednak zrobiony.

Dowiedz się więcej na temat: Oscypek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje