Osiem sposobów, aby ciasto ucierane wyszło jeszcze lepsze
Każda gospodyni ma swoje wypróbowane metody. Jest ich mnóstwo (podobnie jak przepisów na różne ciasta ucieranie), może więc znajdziesz tu jakąś, której nie znasz? Warto wypróbować nowe sposoby.
Zanim zaczniesz miksować, postaw je na godzinę w jednym miejscu, by wyrównały temperaturę. Wtedy jest mniejsze ryzyko, że ciasto się zwarzy.
Sól podkreśli ich smak. Najlepiej używać drobnej soli stołowej. Wystarczy 1/4 łyżeczki na 3 szklanki mąki.
Nie tylko dlatego, żeby pozbyć się grudek, ale także, aby ją napowietrzyć, dzięki czemu ciasto wyjdzie lepsze. Dotyczy to zresztą wszystkich sypkich składników (np. kakao).
Zbyt szybkie miksowanie nie tylko "rozsypie" mąkę po całej kuchni, ale też sprawi, że ciasto zrobi się twarde.
W sklepie sprawdź jej skład - powinna mieć co najmniej 60 proc. tłuszczu i woda nie może być jej głównym składnikiem.
Kilka kropli wyciśniętych ze świeżej cytryny sprawi, że piana ubije się idealnie.
Przyciemni je, doda wilgotności, a bąbelki gazu sprawią, że będzie pulchniejsze.
Jeśli pieczesz ciasto w porcjach, kolejne kładź na ostudzonej blasze. Inaczej może się zrobić zakalec.