Osiem sposobów, aby ciasto ucierane wyszło jeszcze lepsze

Każda gospodyni ma swoje wypróbowane metody. Jest ich mnóstwo (podobnie jak przepisów na różne ciasta ucieranie), może więc znajdziesz tu jakąś, której nie znasz? Warto wypróbować nowe sposoby.

Doprowadź składniki do jednakowej temperatury

Zanim zaczniesz miksować, postaw je na godzinę w jednym miejscu, by wyrównały temperaturę. Wtedy jest mniejsze ryzyko,  że ciasto się zwarzy.

Dodawaj soli do wypieków

Reklama

Sól podkreśli ich smak. Najlepiej używać drobnej soli stołowej. Wystarczy 1/4 łyżeczki na 3 szklanki mąki. 

Mąkę zawsze przesiewaj przez sito

Nie tylko dlatego, żeby pozbyć się grudek, ale także, aby ją napowietrzyć, dzięki czemu ciasto wyjdzie  lepsze. Dotyczy to zresztą wszystkich sypkich składników (np. kakao).


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje