Ostre mielone pod pierzynką... z kartofli i… pokrzywy

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Ostre mielone pod pierzynką z kartofli
Ostre mielone pod pierzynką z kartofliPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

Puree:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 10 dag żółtego sera
  • po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu
  • sól

Mięso:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy i ostrej papryki
  • 1/2 szkl. bulionu
  • olej

Dodatkowo:

  • 30 dag pokrzywy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta majeranku i pieprzu

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso i podsmaż kilka minut. Wlej bulion, wsyp przyprawy i duś ok. 30 minut.

2. Podgrzej śmietankę - uważaj, by się nie zagotowała! Ugotowane, gorące ziemniaki rozgnieć na piure. Dodaj śmietankę, starty ser i przyprawy. Dobrze wymieszaj i posól.

3. Pokrzywę najpierw zalej wrzątkiem, by nie parzyła. Odcedź i posiekaj. Wrzuć na rozpuszczone masło. Wymieszaj, dopraw i dodaj śmietanę. Podgrzewaj przez 10-15 minut.4. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Na dnie ułóż warstwę mięsa, na to połóż pokrzywę i przykryj ziemniaczanym piure. Zapiekaj przez 25-35 minut w temp. 200ºC.

Czas przygotowania: ok. 80 minut

Polub pokrzywę!

Jest bardzo smaczna, mimo że traktuje się ją jak chwast. A przecież można ją jeść na surowo, gotować, smażyć albo dusić - podobnie jak szpinak. Zbieraj rośliny rosnące daleko od szosy czy torów. Zrywaj listki tylko z trzech górnych poziomów. Młode liście nie są tak bardzo parzące, ale lepiej zbierać je w rękawiczkach.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas