Ostre mielone pod pierzynką... z kartofli i… pokrzywy
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Składniki na 4-6 porcji:
Puree:
- 50 dag ziemniaków
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 10 dag żółtego sera
- po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu
- sól
Mięso:
- 40 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 1/3 łyżeczki kurkumy i ostrej papryki
- 1/2 szkl. bulionu
- olej
Dodatkowo:
- 30 dag pokrzywy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta majeranku i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso i podsmaż kilka minut. Wlej bulion, wsyp przyprawy i duś ok. 30 minut.
2. Podgrzej śmietankę - uważaj, by się nie zagotowała! Ugotowane, gorące ziemniaki rozgnieć na piure. Dodaj śmietankę, starty ser i przyprawy. Dobrze wymieszaj i posól.
3. Pokrzywę najpierw zalej wrzątkiem, by nie parzyła. Odcedź i posiekaj. Wrzuć na rozpuszczone masło. Wymieszaj, dopraw i dodaj śmietanę. Podgrzewaj przez 10-15 minut.4. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Na dnie ułóż warstwę mięsa, na to połóż pokrzywę i przykryj ziemniaczanym piure. Zapiekaj przez 25-35 minut w temp. 200ºC.
Czas przygotowania: ok. 80 minut
Polub pokrzywę!
Jest bardzo smaczna, mimo że traktuje się ją jak chwast. A przecież można ją jeść na surowo, gotować, smażyć albo dusić - podobnie jak szpinak. Zbieraj rośliny rosnące daleko od szosy czy torów. Zrywaj listki tylko z trzech górnych poziomów. Młode liście nie są tak bardzo parzące, ale lepiej zbierać je w rękawiczkach.