Ostry gulasz po węgiersku
Wyjątkowo pikantny!
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 80 dag filetu z indyka (ew. wieprzowiny, np. chudej łopatki)
- 1 papryczka chili
- 3 cebule
- 2 puszki pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 5 dag masła l1 łyżka mąki pszennej
- mielona papryka ostra (2 łyżki) i słodka (1 łyżka)
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Filet umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem i mąką. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Chili rozetnij, usuń pestki, pokrój w plasterki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.
2. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebule i czosnek. Dodaj mięso. Smaż 5 minut. Potem dołóż czerwone papryki i chili. Wlej bulion. Duś przez 10 min. Następnie dodaj pomidory z puszki. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień i duś jeszcze 20 min. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.