Ostrygi - nieziemski przysmak

Czy próbowaliście już ostryg?

Fot. Restauracja Papaya
Fot. Restauracja Papayamateriały prasowe

Ostrygami zachwycali się już starożytni Rzymianie, którym na początku sprowadzali je aż z Wielkiej Brytanii. Kupcem, który swoją potęgę zbudował na popularności ostryg był Sergiusz Orata. To on stworzył pierwszą sztuczną hodowlę ostryg. Również dzisiaj, podobnie jak w Starożytnym Rzymie, ostrygi są prawdziwym specjałem.

Sekret ostryg

Co takiego kryją w sobie ostrygi? Dlaczego warto ich spróbować? Ponieważ wyróżnia je niepowtarzalny, niezwykle delikatny smak. To on urzeka koneserów ostryg. Ale ostrygi to także doznania związane z ich kształtem, niezwykłą konsystencją i przede wszystkim subtelnie wyczuwalnym smakiem morskiej wody.

Sztuka jedzenia

Przy wyborze ostryg ważne jest - jedno - muszą być świeże. Wtedy zachwycają smakiem i konsystencją. Woda znajdująca się w środku muszli powinna być przejrzysta i mieć charakterystyczny morski zapach. Ostrygi najlepiej smakują same. Można je jeść z odrobiną soli, pieprzu lub soku z cytryny. Jeżeli w restauracji podawane są już otwarte, wystarczy specjalnym nożem oddzielić zawartość od muszli. Należy uważać, aby woda z muszli się nie wylała. Zawartości ostrygi nie należy połykać od razu, warto odczekać kilka minut, aby pobudzić kubki smakowe i dopiero wtedy delektować się niezwykłymi wrażeniami. Do ostryg poleca się białe wino lub szampana.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas