Oto co możesz przygotować z młodej kapusty. Domownicy będą zachwyceni

Młoda kapusta duszona
Młoda kapusta duszona123RF/PICSEL

Surówka z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Zupa kapuściana jest nie tylko pożywna, ale również sycąca
Zupa kapuściana jest nie tylko pożywna, ale również sycąca
  • marchewka
  • kilka małych ziemniaków
  • cebula
  • czosnek - 3 ząbki  
  • kawałek kiełbasy
  • bulion warzywny lub drobiowy - ok. 2 litry
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka.

Placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty będą genialnym pomysłem na obiad
Placki z młodej kapusty będą genialnym pomysłem na obiad

Zapiekanka z młodej kapusty

Wierzch zapiekanki możesz posypać również serem żółtym
Wierzch zapiekanki możesz posypać również serem żółtym
  • mięso mielone - wieprzowe lub drobiowe, ok. 70 dkg
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ryż - dwa woreczki
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  1. Liście kapusty sparzyć, odciąć twarde część, nie kroić. 
  2. Ryż ugotować, cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle. 
  3. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami oraz przyprawami. 
  4. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem, ułożyć kilka liści kapusty tak by przykryły dno, a następnie wyłożyć warstwę masy mięsno-ryżowej. 
  5. Przykryć kolejnymi liśćmi kapusty i kolejną warstwą ryżu z mięsem, dopóki składniki się nie skończą. 
  6. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła. 
  7. Całość zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 40 min.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 62: Helena EnglertinteriaINTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?