Ovos moles de Aveiro można kupić w dwóch wersjach: w ręcznie malowanych drewnianych beczułkach oraz w opłatkach w kształcie muszli, ryb i owoców morza. Można go też przygotować samodzielnie. Poniżej podajemy przepis na ovos moles. Składniki: - 8 żółtek, - 1 i 1/4 szklanki cukru, - 1/3 szklanki wody Przygotowanie: W rondelku zmieszaj cukier i wodę i ogrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając aż cukier zupełnie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. W osobnym naczyniu za pomocą robota kuchennego ubij żółtka, aż zaczną gęstnieć. Masa powinna mieć jasno żółty kolor. Stopniowo, ciągle ubijając, wlej przygotowany syrop. Całość podgrzewaj przez kilka minut na słabym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuść, aby masa się zagotowała. Ovos moles można podawać w małych kubeczkach posypane brązowym cukrem i cynamonem. Więcej o regionie, z którego pochodzą ovos moles