Owoc nasz codzienny

Jabłka są najczęściej wybieranym rodzimym owocem. Pytani o ich atuty zazwyczaj poprzestajemy na walorach smakowych. Tymczasem warto mieć świadomość jaki naprawdę mają wpływ na nasze zdrowie.

Surowy owoc zawsze dostarczy nam najwięcej składników odżywczych
Surowy owoc zawsze dostarczy nam najwięcej składników odżywczych123RF/PICSEL

Krótka zabawa w skojarzenia: wrzesień - szkoła; szkoła - przerwa; przerwa - jabłko. Trudno wyobrazić sobie dzień bez jabłka, nawet jeśli szkolne mury opuściliśmy lata temu.

Angielskie powiedzenie dobrze oddaje wartość tego owocu: "Jedno jabłko dziennie i lekarz nie będzie ci potrzebny".

Jabłka możemy spożywać na wiele sposobów: surowe, tarte, w postaci soku, musu lub pieczone. Każda opcja ma swoje uzasadnienie, warto świadomie wybrać najbardziej korzystną dla siebie. Jeśli jesteśmy w dobrej kondycji zdrowotnej - wybierajmy jak najczęściej jabłka surowe, minimum 1-2 dziennie.

Przy nadaktywnych jelitach i skłonnościach do biegunek, podrażnieniach żołądka - nierzadko lepszym rozwiązaniem jest jabłko utarte na tarce o grubych, a nawet drobnych oczkach, dzięki którym uzyskamy pyszny mus.

W tej formie podajemy je również najmłodszym. Dlaczego taki wybór? Jabłko ma w swojej ofercie wszystkie pięć frakcji błonnika i dzięki temu skutecznie pobudza perystaltykę jelit. Jeśli mają one skłonność do częstych skurczów nawet jedno jabłko sprowokować może biegunkę.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria

Świeży sok to skondensowana forma witamin i minerałów, niemal pozbawiona błonnika, ale równocześnie bogata w cukier. Trzeba sprawę postawić jasno: jabłka mają wiele odmian, jednak wśród konsumentów największym powodzeniem cieszą się słodsze egzemplarze. Świeży sok jest bardzo wartościowy, ale nie będzie dobrym wyborem dla pacjentów z cukrzycą.

Osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi powinny sięgać po surowe owoce, najlepiej w kwaśniej odmianie. Dla osób w podeszłym wieku, małych dzieci i alergików często jedyną opcją jest jabłko pieczone, łatwiejsze do strawienia i bezpieczniejsze jeśli chodzi o reakcje alergiczne.

Niepodważalnym faktem jest, że surowy owoc zawsze dostarczy nam najwięcej składników odżywczych. Rozpuszczalne frakcje błonnika stanowią cenną pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych w jelitach. Sprzyjają ich namnażaniu, co procentuje nie tylko dobrą kondycją jelit, ale poprawą odporności całego organizmu.

Z uwagi na zawartość frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej błonnika, jabłka usprawniają przesuwanie mas kałowych i są pomocne przy kłopotach z zaparciami. Logicznym jest, że skracają czas zalegania w organizmie substancji niepożądanych, których ciało chce się pozbyć. Dzięki temu mają działanie profilaktyczne względem chorób nowotworowych, zwłaszcza raka jelita grubego.

Antynowotworowe właściwości jabłka zawdzięczają również obecnym w nich polifenolom, wykazującym równocześnie działanie przeciwmiażdżycowe. Obecny z jabłkach błonnik w sposób pośredni pomaga normalizować poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, a także poziomu glukozy.

Cukrzycy powinni sięgać po mniej słodkie odmiany, wtedy osiągną swój cel. Zawarta w jabłkach kwercetyna wykazuje działanie ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Dba jednocześnie o stan całego układu krążenia - nie tylko poprzez hamowanie stanów zapalnych, ale również wzmacnianie naczyń krwionośnych.

Jedzmy jabłka codziennie. Ze smakiem i dla zdrowia.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas