Reklama

Reklama

Owoce jesieni na polskim stole

Korzystaj z ich bogactwa!

Pożywna zapiekanka z kabaczków

Składniki:

  • 3 średnie kabaczki lub cukinie
  • 1 duży niewędzony oscypek
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  •  syrop klonowy do polania
  • garść niesolonych orzeszków np. pinii

Przygotowanie:

1. Kabaczka umyj, przekrój na pół, pokrój na podłużne plastry. Oscypka zetrzyj na tarce. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uzyskanym sosem posmaruj połówki kabaczka. Rozmrożonym ciastem francuskim wyłóż formę do zapiekania. Ułóż na nim plastry kabaczka, posyp je startym oscypkiem, posyp tymiankiem.

2. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch zapiekanki powinien się zrumienić. Przed podaniem zapiekankę polej syropem klonowym i sokiem z cytryny. Posyp uprażonymi orzeszkami, np. pinii.

Reklama

Oryginalna tarta z bakłażanem

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  •  120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera
  • oliwa
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Masło pokrój, dodaj do przesianej mąki z solą. Wbij żółtko, dodaj wodę i wyrób ciasto. Uformuj kulkę i odstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj i wyłóż ciastem foremkę. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Do śmietany wbij jajko, dodaj ser i wymieszaj składniki. Dopraw kardamonem, solą i pieprzem.

2. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Ułóż je na tarcie, formując koła. Wierzch posmaruj oliwą i zapiekaj w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy