Owoce jesieni na polskim stole
Korzystaj z ich bogactwa!
Pożywna zapiekanka z kabaczków
Składniki:
- 3 średnie kabaczki lub cukinie
- 1 duży niewędzony oscypek
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- syrop klonowy do polania
- garść niesolonych orzeszków np. pinii
Przygotowanie:
1. Kabaczka umyj, przekrój na pół, pokrój na podłużne plastry. Oscypka zetrzyj na tarce. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uzyskanym sosem posmaruj połówki kabaczka. Rozmrożonym ciastem francuskim wyłóż formę do zapiekania. Ułóż na nim plastry kabaczka, posyp je startym oscypkiem, posyp tymiankiem.
2. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch zapiekanki powinien się zrumienić. Przed podaniem zapiekankę polej syropem klonowym i sokiem z cytryny. Posyp uprażonymi orzeszkami, np. pinii.
Oryginalna tarta z bakłażanem
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
Nadzienie:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 1 jajko
- 100 g tartego sera
- oliwa
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Masło pokrój, dodaj do przesianej mąki z solą. Wbij żółtko, dodaj wodę i wyrób ciasto. Uformuj kulkę i odstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj i wyłóż ciastem foremkę. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Do śmietany wbij jajko, dodaj ser i wymieszaj składniki. Dopraw kardamonem, solą i pieprzem.
2. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Ułóż je na tarcie, formując koła. Wierzch posmaruj oliwą i zapiekaj w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut.