Owocowe desery dozwolone nawet na diecie
Te delicje zagwarantują ogromną dawkę słodkiej przyjemności, a nie dostarczą zbędnych kalorii. Będą też zastrzykiem witamin i minerałów, utrzymujących cały organizm w dobrej kondycji.
Serniczek porzeczkowy na jogurcie greckim
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj trzy miseczki, jedna z nich powinna być na tyle duża, by na końcu pomieściła całą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W największej misce utrzyj żółtka z cukrem. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, domieszaj proszek budyniowy. W drugiej miseczce roztrzep widelcem jogurty z olejem (nie rób tego mikserem, bo jogurty zrobią się rzadkie). Potem jogurty połącz porcjami z masą z żółtek, cukru i budyniu.
2. W trzeciej miseczce ubij białka na sztywno. Pianę z białek domieszaj do masy. Dodaj porzeczki. Delikatnie przemieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz w kąpieli wodnej 1 godzinę w 175 st. Wystudź w wyłączonym piekarniku.
Wersja light
Żeby odchudzić serniczek, zrezygnuj z dodawania zwykłego cukru. Lepiej zamień go na ksylitol (cukier brzozowy). Słodziku weź taką samą ilość co cukru.
Ksylitol ma dwa razy mniej kalorii niż cukier i posiada ponad 14-krotnie niższy IG od cukru. Dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Przez to pomaga uniknąć napadów wilczego głodu oraz podjadania między posiłkami.
Wersja bogata w witaminę B5
Jeśli nadmiernie wypadają ci włosy, zamień 1 kubek jogurtu na 2 banany. Zmiksuj je na gładko i dodaj do masy na sernik.
Banany są bogatym źródłem wit. B5, która pobudza komórki budujące łodygę włosa (keratynocyty) do wytwarzania keratyny.
Przyśpiesza to wzrost włosów. Keratynocyty odpowiadają też za ich sprężystość i ładny wygląd.
Brzoskwinie pod kruszonką
Sposób przygotowania:
1. Płatki wrzuć do malaksera i zmiksuj je na proszek. Wymieszaj go z migdałami oraz ksylitolem. Olej kokosowy stop, przestudź, dodaj do płatków i migdałów. Składniki rozcieraj pacami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki.
2. Brzoskwinie umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki owoców ustaw w formie posmarowanej tłuszczem. Posyp kruszonką. Piecz 25 minut w 180 st. Podawaj np. z jogurtowymi lodami.
Wersja light
Jeśli wybierasz słodkie desery fit, zastąp migdały 2 łyżkami płatków owsianych oraz 1 łyżką wiórków kokosowych.
Te ostatnie są wprawdzie dosyć kaloryczne, ale zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Wersja bogata w antyoksydanty
Połówki brzoskwiń (miejsca pozostałe po pestkach) napełnij jagodami. Owoce te zawierają antyoksydanty takie jak antocyjany, kwas elagowy i resweratrol, które zapobiegają degeneracji komórek nerwowych, opóźniając związaną z wiekiem demencję. Poprawiają też koncentrację.
Bananowe semifreddo
Sposób przygotowania:
1. Miseczkę wyłóż folią spożywczą. Miękkie owoce w zależności od rodzaju oczyść, usuń pestki, opłucz, zmiksuj. Potem przetrzyj je przez sitko, by usunąć drobne pestki i ew. kawałeczki skórek.
2. Banany obierz, zmiksuj na gładko z ksylitolem oraz sokiem z cytryny. Połącz z musem z miękkich owoców. Śmietanę ubij na sztywno, domieszaj do masy owocowej. Przelej do przygotowanej miseczki. Wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Przez pierwsze 2 godziny mieszaj masę co 30 minut, by nie powstały w niej kryształki lodu. Gotowy deser lodowy udekoruj świeżymi owocami.
Wersja light
Jeśli właśnie walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zamień połowę bananów na 30 dag gęstego naturalnego jogurtu typu light.
Masę lodową przypraw też rdzeniem z 1/2 laski wanilii. Przyprawa ta wspomaga trawienie, co poprawia spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm.
Wersja bez laktozy
Jeśli mleczny cukier wywołuje u ciebie bóle brzucha, zastąp śmietanę kremówkę mlekiem kokosowym.
Puszkę z mlekiem schładzaj przez noc, potem zbierz gęstą warstwę, która się odzieli, i ubij ją na sztywno tak jak kremówkę.