Reklama

Reklama

Owocowe desery dozwolone nawet na diecie

Te delicje zagwarantują ogromną dawkę słodkiej przyjemności, a nie dostarczą zbędnych kalorii. Będą też zastrzykiem witamin i minerałów, utrzymujących cały organizm w dobrej kondycji.

Serniczek porzeczkowy na jogurcie greckim

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 3 kubki jogurtu greckiego (po 40 dag każdy)
  • 4 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki oczyszczonych czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj trzy miseczki, jedna z nich powinna być na tyle duża, by na końcu pomieściła całą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W największej misce utrzyj żółtka z cukrem. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, domieszaj proszek budyniowy. W drugiej miseczce roztrzep widelcem jogurty z olejem (nie rób tego mikserem, bo jogurty zrobią się rzadkie). Potem jogurty połącz porcjami z masą z żółtek, cukru i budyniu. 

2. W trzeciej miseczce ubij białka na sztywno. Pianę z białek domieszaj do masy. Dodaj porzeczki. Delikatnie przemieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz w kąpieli wodnej 1 godzinę w 175 st. Wystudź w wyłączonym piekarniku. 

Reklama

Wersja light

Żeby odchudzić serniczek, zrezygnuj z dodawania zwykłego cukru. Lepiej zamień go na ksylitol (cukier brzozowy). Słodziku weź taką samą ilość co cukru. 

Ksylitol ma dwa razy mniej kalorii niż cukier i posiada ponad 14-krotnie niższy IG od cukru. Dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Przez to pomaga uniknąć napadów wilczego głodu oraz podjadania między posiłkami.

Wersja bogata w witaminę B5

Jeśli nadmiernie wypadają ci włosy, zamień 1 kubek jogurtu na 2 banany. Zmiksuj je na gładko i dodaj do masy na sernik. 

Banany są bogatym źródłem wit. B5, która pobudza komórki budujące łodygę włosa (keratynocyty) do wytwarzania keratyny. 

Przyśpiesza to wzrost włosów. Keratynocyty odpowiadają też za ich sprężystość i ładny wygląd.

Brzoskwinie pod kruszonką

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 6 łyżek płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • trochę oleju kokosowego albo masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Płatki wrzuć do malaksera i zmiksuj je na proszek. Wymieszaj go z migdałami oraz ksylitolem. Olej kokosowy stop, przestudź, dodaj do płatków i migdałów. Składniki rozcieraj pacami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. 

2. Brzoskwinie umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki owoców ustaw w formie posmarowanej tłuszczem. Posyp kruszonką. Piecz 25 minut w 180 st. Podawaj np. z jogurtowymi lodami. 

Wersja light

Jeśli wybierasz słodkie desery fit, zastąp migdały 2 łyżkami płatków owsianych oraz 1 łyżką wiórków kokosowych. 

Te ostatnie są wprawdzie dosyć kaloryczne, ale zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Wersja bogata w antyoksydanty

Połówki brzoskwiń (miejsca pozostałe po pestkach) napełnij jagodami. Owoce te zawierają antyoksydanty takie jak antocyjany, kwas elagowy i resweratrol, które zapobiegają degeneracji komórek nerwowych, opóźniając związaną z wiekiem demencję. Poprawiają też koncentrację. 

Bananowe semifreddo

Czas przyrządzenia: 20 min + mrożenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 5 bananów
  • 50 dag drobnych miękkich owoców (np. malin, jagód albo wiśni)
  • 1/4 szkl. ksylitolu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Miseczkę wyłóż folią spożywczą. Miękkie owoce w zależności od rodzaju oczyść, usuń pestki, opłucz, zmiksuj. Potem przetrzyj je przez sitko, by usunąć drobne pestki i ew. kawałeczki skórek. 

2. Banany obierz, zmiksuj na gładko z ksylitolem oraz sokiem z cytryny. Połącz z musem z miękkich owoców. Śmietanę ubij na sztywno, domieszaj do masy owocowej. Przelej do przygotowanej miseczki. Wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Przez pierwsze 2 godziny mieszaj masę co 30 minut, by nie powstały w niej kryształki lodu. Gotowy deser lodowy udekoruj świeżymi owocami.

Wersja light

Jeśli właśnie walczysz z nadprogramowymi kilogramami, zamień połowę bananów na 30 dag gęstego naturalnego jogurtu typu light. 

Masę lodową przypraw też rdzeniem z 1/2 laski wanilii. Przyprawa ta wspomaga trawienie, co poprawia spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm.

Wersja bez laktozy

Jeśli mleczny cukier wywołuje u ciebie bóle brzucha, zastąp śmietanę kremówkę mlekiem kokosowym. 

Puszkę z mlekiem schładzaj przez noc, potem zbierz gęstą warstwę, która się odzieli, i ubij ją na sztywno tak jak kremówkę.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje