Owocowe szaleństwo

Już są! Pyszne jagody, słodkie poziomki i soczyste czereśnie. Owocowych deserów Magdy Gessler nie ma co sobie żałować. Potem będziemy za nimi tęsknić!

czereśnie
czereśnie123RF/PICSEL
Połączenie czereśni i czekolady jest wyjątkowo trafione
Połączenie czereśni i czekolady jest wyjątkowo trafione123RF/PICSEL

Mus czekoladowy z karmelizowanymi czereśniami

Składniki: 1/2 kg czereśni, 1 łyżka rumu, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 3 jajka, 8 łyżek cukru, szczypta soli

Czereśnie wydryluj. Na suchej patelni rozgrzej cukier i czekaj, aż się skarmelizuje. Dorzuć czereśnie, wlej rum i mieszaj, aż płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuść w misce na parze. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Ubij też śmietanę na sztywną pianę. Ciepłą czekoladę połącz z żółtkami, dobrze wymieszaj.

Gdy masa ostygnie, dodaj bitą śmietanę, a następnie pianę z białek. Nie mieszaj za długo, bo mus może się zwarzyć. Na dno pucharków przełóż czereśnie i zalej musem czekoladowym.

Pierogi z jagodami

Składniki: 300 g jagód, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka masła klarowanego, 1 jajko, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli, cukier, kilka łyżek wiejskiej śmietany

Jagody umyj i osusz. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajko, masło, szczyptę soli i stopniowo wlewaj gorącą wodę. Zagnieć sprężyste ciasto. Rozwałkuj cienko. Szklanką wycinaj kółka, trzymając ciasto w dłoniach, nakładaj jagody i zalepiaj ranty. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 3 minuty. Podawaj z bitą śmietaną i cukrem.

Poziomki w bezowym puchu

Składniki: 250 g poziomek, 6 łyżek gęstego octu balsamicznego
Krem: 3 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 10 żółtek, 1 laska wanilii, 2 łyżki mąki
Beza: 10 białek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 250 g cukru pudru

Poziomki zamarynuj w occie balsamicznym. Białka ubij na pianę, mieszając, dodawaj cukier puder i sok z cytryny. Formuj bezy na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw je do piekarnika na 2-3 godziny (temp. 100°C). Drzwiczki powinny być minimalnie uchylone, aby odprowadzić wilgoć.

Mleko i śmietankę gotuj z przeciętą wzdłuż laską wanilii przez 3 minuty. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką. Zestaw mleko, a gdy ostygnie, połącz je z żółtkami. Jeszcze raz wstaw na ogień i cały czas mieszając, czekaj, aż krem zgęstnieje. Wlej go do szklanek, dodaj poziomki, posyp deser pokruszonymi bezami i polej resztką octu balsamicznego.

SHOW 14/2012

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas