Owocowe wieżyczki
Pyszny deser
Sposób przygotowania
1. Dwie jednakowe blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj 12 kółek. Piekarnik rozgrzej do temp. 120ºC. Białka wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Ubij na sztywną i lśniącą pianę. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier.
2. Na każdy krążek na blasze nałóż porcję masy bezowej. Delikatnie i równomiernie ją rozsmaruj. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz. Lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw spody bezowe do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki.
3. Masę krówkową mocno podgrzej. Wrzuć do niej czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Sos wymieszaj z likierem. Owoce opłucz, osusz. Na środek każdego blatu nałóż porcję twarożku. Posyp owocami. Ułóż po 3 blaty - jeden na drugim. Polej odrobiną sosu krówkowo-czekoladowego. Resztę sosu podawaj w sosjerece. Wieżyczki udekoruj melisą.