Owocowe wieżyczki
Pyszny deser

Składniki
- BLATY:
- 6 białek
- 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- KREM:
- 3 kubeczki twarożku z owocami, np. gruszkami;
- SOS:
- 2–3 łyżki likieru gruszkowego
- 1 mała\ puszka gotowej masy krówkowej
- 1 tabliczka (10 dag) czekolady deserowej;
- ORAZ:
- po 20 dag malin i borówek
- melisa cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Dwie jednakowe blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj 12 kółek. Piekarnik rozgrzej do temp. 120ºC. Białka wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Ubij na sztywną i lśniącą pianę. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. 2. Na każdy krążek na blasze nałóż porcję masy bezowej. Delikatnie i równomiernie ją rozsmaruj. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz. Lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw spody bezowe do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki. 3. Masę krówkową mocno podgrzej. Wrzuć do niej czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Sos wymieszaj z likierem. Owoce opłucz, osusz. Na środek każdego blatu nałóż porcję twarożku. Posyp owocami. Ułóż po 3 blaty - jeden na drugim. Polej odrobiną sosu krówkowo-czekoladowego. Resztę sosu podawaj w sosjerece. Wieżyczki udekoruj melisą.