Reklama

Reklama

Owocowe zapiekanki

Idealne na jesień!

Pudding z wiśniami

Składniki

  • 5 jajek
  • 30 dag mascarpone (ew. mielonego tłustego twarogu)
  • 8 kromek chałki
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 słoik (ok. 1 litra) kompotu z wiśni
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Wiśnie przełóż na sitko, osącz z zalewy. Żaroodporną formę (20 x 20 cm) posmaruj tłuszczem. 

2. Serek mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym, jajkami oraz mlekiem. Na spodzie formy ułóż ciasno 4 kromki chałki. Posyp je 2/3 wiśni oraz płatkami migdałowymi. Przykryj pozostałymi kromkami bułki. Posmaruj masą serową. Na wierzchu ułóż resztę wiśni. 

3. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 180 st. Piecz przez ok. 35 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem. 

Crumble z brzoskwiniami

Składniki

  • 8 dużych brzoskwiń albo nektarynek
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru, 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. konfitury morelowej
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

'

1. Brzoskwinie umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Miąższ pokrój na duże kawałki. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajko. Dołóż skórkę cytrynową. Mąkę przesiej z proszkiem. Dosyp do masy maślanej i zagnieć ciasto na kruszonkę. 

2. Formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp 2/3 kruszonki, lekko dociśnij ręką do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Kawałki brzoskwiń wymieszaj z konfiturą. Masę owocową równomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Posyp resztą kruszonki. Piecz dalej przez 20-25 minut. Wystudź.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje