Owocowe zapiekanki

Idealne na jesień!

Pudding z wiśniami

Składniki

  • 5 jajek
  • 30 dag mascarpone (ew. mielonego tłustego twarogu)
  • 8 kromek chałki
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 słoik (ok. 1 litra) kompotu z wiśni
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Wiśnie przełóż na sitko, osącz z zalewy. Żaroodporną formę (20 x 20 cm) posmaruj tłuszczem. 

2. Serek mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym, jajkami oraz mlekiem. Na spodzie formy ułóż ciasno 4 kromki chałki. Posyp je 2/3 wiśni oraz płatkami migdałowymi. Przykryj pozostałymi kromkami bułki. Posmaruj masą serową. Na wierzchu ułóż resztę wiśni. 

3. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 180 st. Piecz przez ok. 35 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje