Czemu miód twardnieje i czy da się to cofnąć? Ekspert odpowiada

Co zrobić, by miód jak najdłużej był płynny?
Co zrobić, by miód jak najdłużej był płynny?oksix123RF/PICSEL

Płynny miód przez cały rok? Da się! Oto jak to zrobić

Zobacz również:

Dlaczego miód krystalizuje? To nie wada!

Każdy miód skrystalizuje, przynajmniej z tych polskich miodów. Z zagranicznymi to różnie bywa, ale polskie w większości krystalizują.
Wojciech Margowniczy

Jakie miody twardnieją najszybciej?

Możesz po prostu kupować te odmiany miodów, które krystalizują trochę później, bo miody takie jak rzepakowy, wczesny wielokwiat, one krystalizują bardzo szybko, bo krystalizacja jest w ogóle naturalnym procesem.
Wojciech Margowniczy
Słoik z żółtym miodem przykryty lnianą tkaniną i przewiązany sznurkiem stoi obok drewnianego nabieraka na miód, całość na tle surowych, drewnianych desek.
Miód rzepakowy krystalizuje najszybciej123RF/PICSEL

Miód, który długo pozostaje płynny

Akacja to jest taki miód, który krystalizuje bardzo długo, bo ma mniej glukozy, a więcej fruktozy.
Wojciech Margowniczy
Szklany słoik wypełniony złotym miodem akacjowym z drewnianą łyżką do miodu, otoczony białymi kwiatami akacji, postawiony na drewnianej powierzchni.
Miód akacjowy najdłużej pozostanie w formie płynnej123RF/PICSEL

A może miód kremowany?

Czy można przechowywać miód w cieple?

Można go trzymać w wyższych temperaturach, można go dekrystalizować co jakiś czas w wyższej temperaturze, byle nie przekroczyć 40°C.
Wojciech Margowniczy
Szereg szklanych słoików z różnymi rodzajami miodu ustawionych na półkach. Miód różni się barwą – od jasnosłomkowego po ciemnobursztynowy. Słoiki ustawione są w równych rzędach, wypełnione niemal po brzegi.
Jest wiele rodzajów miodu. Najlepiej zapytać pszczelarza, który z jego miodów skrystalizuje najwolniejAlessandro Cristiano123RF/PICSEL

Jak przechowywać miód, by nie zaszkodzić?

  1. Nie trzymaj go w lodówce - niska temperatura przyspiesza krystalizację.
  2. Nie wystawiaj na słońce ani nie zostawiaj blisko kuchenki - przegrzanie to najgorsze, co można zrobić.
  3. Najlepiej trzymać w ciemnej szafce, w temperaturze pokojowej (18-22°C).
  4. Nie odgrzewaj miodu w mikrofalówce - może się rozpuścić, ale straci większość właściwości.

Wybieraj świadomie i nie walcz z naturą

Zobacz również:

"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play