Owocowy piknik
Dwie propozycje idealne na wypad za miasto.
Szplitry
Składniki:
- 25 dag masła
- 25 dag mąki tortowej
- żółtko
- 1-2 łyżki kefiru lub śmietany
- cukier waniliowy
- marmolada
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj, dodaj żółtko, cukier waniliowy i kefir. Na końcu dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty. Na środek nałóż marmoladę. Dwa rogi złóż do środka, przyciśnij. Ciasteczka piecz 20 minut w temp. 180°C.
2. Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Utrzyj na konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki dodaj więcej cukru, gdy za gęsty, odrobinę wody. Po wystudzeniu ciasteczka polej lukrem.
Owocowy piknik
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- szklanka malin
- duży słoik wiśni w syropie
- bułka tarta
Przygotowanie:
1. Obie mąki przesiej z proszkiem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, margarynę. Posiekaj. Dodaj żółtka. Zagnieć, podziel na 2 części. Jedną wyłóż na spód blaszki do pieczenia. Drugą ponownie podziel na 2 części. Dodaj do jednej części kilka łyżek przeciśniętych malin.
2. Brzoskwinie odsącz, pokrój. Wiśnie odsącz i wydryluj. Maliny umyj. Owoce obsyp dokładnie bułką tartą i wyłóż na ciasto. Resztę ciasta jasnego i różowego wyłóż na owoce. Piecz 45 minut w temp. 180°C.