Reklama

Reklama

Owocowy piknik

Dwie propozycje idealne na wypad za miasto.

Szplitry

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki tortowej
  • żółtko
  • 1-2 łyżki kefiru lub śmietany
  • cukier waniliowy
  • marmolada
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj, dodaj żółtko, cukier waniliowy i kefir. Na końcu dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty. Na środek nałóż marmoladę. Dwa rogi złóż do środka, przyciśnij. Ciasteczka piecz 20 minut w temp. 180°C.

Reklama

2. Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Utrzyj na konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki dodaj więcej cukru, gdy za gęsty, odrobinę wody. Po wystudzeniu ciasteczka polej lukrem.

Owocowy piknik

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • szklanka malin
  • duży słoik wiśni w syropie
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1. Obie mąki przesiej z proszkiem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, margarynę. Posiekaj. Dodaj żółtka. Zagnieć, podziel na 2 części. Jedną wyłóż na spód blaszki do pieczenia. Drugą ponownie podziel na 2 części. Dodaj do jednej części kilka łyżek przeciśniętych malin.

2. Brzoskwinie odsącz, pokrój. Wiśnie odsącz i wydryluj. Maliny umyj. Owoce obsyp dokładnie bułką tartą i wyłóż na ciasto. Resztę ciasta jasnego i różowego wyłóż na owoce. Piecz 45 minut w temp. 180°C.




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje