Owocowy placek z kruszonką
W dużej misce wymieszaj mikserem masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, esencję waniliową i cynamon.
Składniki na 10 porcji:
- 150 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- łyżeczka cynamonu
- 125 g malin mrożonych
- 8 połówek brzoskwiń z puszki, pokrojonych
Kruszonka:
- 100 g schłodzonego masła
- po 1/2 szklanki brązowego cukru i mąki pszennej
- po 1/2 szklanki wiórków kokosowych oraz płatków owsianych
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę (najlepiej o boku dł. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
2. W dużej misce wymieszaj mikserem masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, esencję waniliową i cynamon. Na koniec dodaj rozmrożone maliny oraz brzoskwinie i wymieszaj łyżką.
3. Wyłóż ciasto z owocami do formy, wyrównaj powierzchnię.
4. Do mniejszej miski przełóż składniki kruszonki. Wymieszaj je i rozetrzyj palcami, tak aby powstały kluseczki. Posyp nimi ciasto po wierzchu.
5. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz 45-50 minut (patyczek wsunięty w ciasto powinien być suchy). Ostudź w formie. Przed podaniem pokrój na czworokątne kawałki. Jeśli ciasto zostanie na drugi dzień, przełóż je do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki.