Owocowy raj
Ciasto z bakaliami.
Na ciasto: - 1/2 kg mąki,
- 1/4 l mleka,
- 2,5 dag drożdży,
- jajko,
- 8 dag cukru i margaryny,
- tłuszcz do formy
Na masę:
- 10 dag kandyzowanych owoców i rodzynek,
- 5 dag posiekanych orzeszków pistacjowych,
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 20 dag marmolady brzoskwiniowej i marcepanowej,
- 8 łyżek rumu,
- cukier puder
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Bakalie połączyć z marmoladami i rumem, dodać orzechy, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (50 x 30 cm). Rozsmarować na nim masę. Ciasto zrolować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Przykryć ściereczką, postawić w cieplejsze miejsce na 30 minut, aby wyrosło. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C. Po wyjęciu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".